כלא צבאי

כאשר חייל נשלח לבית כלא צבאי, מדובר לרוב בסיטואציה זרה, מלחיצה ובלתי מוכרת עבורו ועבור בני משפחתו. יחד עם זאת, ניתן להתמודד עם המצב הלא נעים בצורה יעילה יותר, אם מבינים כבר מראשיתה של תקופת המאסר מהם הנהלים, הסעדים והמשאבים הזמינים לחייל שנאסר ובני משפחתו. לשם כך נכתב המאמר שלפניכם, שבו נספק לכם בנושא כלא צבאי – מדריך עבור הורים וחיילים כלואים, עם מידע חיוני על בתי הכלא בצבא ותובנות חשובות שיעזרו לכם לשמור על זכויותיכם בזמן המאסר. 

 

כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול על כלא צבאי – מדריך עבור הורים וחיילים כלואים

הכלא הצבאי משמש כמתקן כליאה או מעצר אליו נשלחים חיילים בחובה, בקבע או בשירות מילואים לאחר שנשפטו במסגרת יחידתם או בבית משפט צבאי. כדי להישלח לכלא הצבאי, חייל צריך לקבל עונש מאסר או מחבוש. אולם במקרים מסוימים, חיילים עלולים להיכנס לכלא הצבאי עוד במהלך חקירה במצ"ח כדי לוודא שלא ישבשו את התקדמות החקירה.

בתוך הכלא הצבאי תתקלו בחיילים שביצעו עבירות שונות, החל מעבירות תנועה ומעשי אלימות ועד לפשעים הקשורים לנשק, סמים ועבירות נוספות.

מדריך זה נועד לסייע הן להורים לחיילים הכלואים והן לחיילים הכלואים עצמם, באמצעות מתן מידע מקיף על הכלא הצבאי, כולל פרטים חיוניים שיש לדעת לפני ובמהלך תהליך המעצר. על ידי הכנה נאותה לתקופת השהייה בכלא הצבאי, תוכלו להפחית את תחושת הפאניקה והבלבול שעלולים לתקוף אתכם ולהיערך בצורה נבונה ויעילה יותר לקראתה.

אם אתם הורים או חיילים במעצר, פנייה להדרכה של עורך דין צבאי יכולה להבטיח שתקבלו את הזכויות המגיעות לכם. בהקשר זה חשוב שתדעו שיש לכם כתובת לכל שאלה או חשש שמעסיקים אתכם לגבי הכלא הצבאי, ואפשרות לקבל סיוע משפטי מקצועי בכל עת שתזדקקו לו.

 

מה קורה כשחייל נשלח לכלא צבאי?

כשחייל נשלח לכלא צבאי, לעתים קרובות זה משאיר את ההורים במצב של לחץ עצום ואי ודאות, מה שמוביל אותם לבקש סיוע מעורכי דין צבאיים מבלי להבין את המצב במלואו. במקרים כאלה, חיוני להורים לדעת למי לפנות ובאילו צעדים לנקוט כדי להשיג מידע נוסף על המתרחש.

הגורם הראשון ממנו הורים יכולים לקבל מידע רלוונטי על מצב ילדם, הוא קצין העיר. גורם זה מחויב למסור להורי החייל את הפרטים הבאים:

  1. מקום מעצרו של החייל
  2. מועד הכליאה
  3. משך השהות הצפוי בכלא הצבאי

אם אתם הורים לחייל שנעצר, מומלץ מאוד שכבר בשיחתכם הראשונית עם קצין העיר, תדאגו לבקש שיתאמו עבורכם ביקור אצל החייל שלכם. זאת משום שהמתנה לכך שהצבא ייצור עמכם קשר ביוזמתו, עלולה לגרום לעיכובים ולהותיר אתכם חסרי אונים ושליטה על המצב. לכן חשוב שתיקחו יוזמה בסיטואציה הרגישה הזו.

 

אילו בסיסי כלא פועלים בצה"ל?

כיום מפעיל צה"ל 3 בסיסי כלא מרכזיים ברחבי הארץ. שיוך החיילים לבסיסים אלו נקבע על פי כתב האישום שהם מקבלים או ההחלטה שמתקבלת על ידי מפקדיהם. המטרה היא לפזר את אוכלוסיית האסירים באופן שווה על פני הבסיסים, ולמנוע מבסיס אחד להיות נתון לעומס חריג בעוד שאחרים יישארו לא מנוצלים.

הבסיס הראשון ידוע כבסיס הכלא 394 המכונה בדרך כלל "כלא 4". הוא ממוקם בתוך מחנה צריפין ליד ראשון לציון. כדי לגשת בקלות לכלא 4, צריך להיכנס למחנה צריפין דרך "שער ראשון" ולאחר מכן ללכת ברגל כעשר דקות.

הבסיס השני מכונה בסיס כלא 396 ​​או בשמו הידוע יותר: "כלא 6". בניגוד לכלא 4, כלא 6 הוא מתקן כליאה עצמאי ואינו ממוקם בתוך בסיס ספציפי. הוא ממוקם ליד בית אורן ועתלית וקרוב לכביש 4.

הבסיס השלישי והפחות מוכר ברבים, הוא כלא 400 הפועל ספציפית ככלא צבאי לנשים. כלא 400 הוא למעשה פלוגה נפרדת השוכנת בתוך כלא 4. לכן, דרכי ההגעה לכלא זה זהות לאלו של כלא 4. אולם חשוב להדגיש שקיימת הפרדה מוחלטת בין האסירים של כלא 4 לאסירות המוחזקות בכלא 400, וכי אין ערבוב או אינטראקציה בין החיילים והחיילות הכלואים בשני האגפים.

 

מהו נוהל ביקורי המשפחה בכלא הצבאי?

כל חייל חובה הכלוא בכלא הצבאי זכאי לקבל ביקור ראשון ממשפחתו, בנוכחות של עד 4 אנשים בלבד, החל מהיום ה- 8 לכליאתו. חשוב להבין שביקורים אלו צריכים להיות מתואמים מראש ולא להשאיר אותם לרגע האחרון, מכיוון שתיאומים של הרגע האחרון עשויים שלא תמיד להיות ברי ביצוע. עבור חיילי מילואים או חיילים נשואים, הצבא מאפשר לתאם מפגש משפחתי שלושה ימים בלבד לאחר תחילת כליאתם. אולם בהקשר זה, חשוב להבדיל בין חיילים וחיילות בכלא. חיילות זכאיות לפגישה משפחתית תוך 48 שעות מרגע מאסרן.

לאחר הפגישה הראשונית, זכאים חיילים וחיילות לביקור משפחתי כל 14 ימים. ברוב המקרים, ביקורים אלו מתוכננים לימי שני או ימי רביעי מדי שבוע. אולם על ההורים לוודא כי הם מתאמים את הביקור כראוי ומחזיקים בתעודה מקצין העיר המאשרת את זכאותם להיכנס לכלא הצבאי.

 

האם מותרת החזקת חפצים אישיים בכלא הצבאי?

שאלה נפוצה בקרב חיילים כלואים והוריהם, היא האם מותר להכניס חפצים אישיים לכלא הצבאי.
על פי תקנות הצבא, אכן מותר להכניס חפצים אישיים לכלא הצבאי. החייל בעצמו יכול להביא את הציוד האישי שלו במועד כליאתו, או שבני משפחה יכולים להביא את חפציו באחד מהביקורים המשפחתיים שנקבעו לחייל.

כדאי לדעת

טוב לדעת

לקבלת רשימה מקיפה של חפצים מותרים שניתן להכניס לבסיסי הכלא השונים בצבא, ניתן להתייעץ עם קציני העיר או לנהל דיון קצר עם עורך דין צבאי.

 

מה עושה חייל שחסרים לו פריטים מסוימים בכלא הצבאי?

בקרב חיילים בצבא יש היכרות עם השק"ם הצבאי, מקום בו הם יכולים לרכוש פריטים מהסוג הנמכר בחנויות נוחות באזרחות. חיילים רבים העומדים לקראת מאסר בכלא צבאי היא האם קיימת חנות דומה בתוך הכלא עצמו. התשובה לשאלה זו חיובית. בתוך כל בסיס כלא צבאי ישנה חנות קטנה יחסית בה יכולים חיילים לרכוש מוצרים חיוניים לשימוש אישי.

לכל חייל מוקצים 5 ש"ח ליום, אותם ניתן להוציא על רכישות בתוך החנות. בדרך כלל, חיילים משתמשים בכסף הזה כדי לקנות ממתקים, משקאות קלים, או אפילו סיגריות.

במידה וההקצבה הניתנת אינה מספקת, בני המשפחה יכולים לטעון כרטיס ייעודי לרכישה בחנות השק"ם בכלא הצבאי. הם יכולים לפנות לקצין העירי או לעורך דין צבאי כדי לקבל את כל המידע הדרוש ולסייע בהטענת הכרטיס בכספים הנדרשים לרכישות שונות של החייל שיקלו על שהותו במאסר.

 

כלא צבאי – מדריך עבור הורים וחיילים כלואים  – סיכום

כליאה בכלא הצבאי יכולה להיות חוויה מרתיעה למדי הן להורים והן לחיילים הכלואים במתקן.
אם גם אתם עומדים בפני מאסר או מעצר במתקן כזה, הבנת הנהלים, הזכויות והמשאבים הזמינים לכם, יכולה להקל עליכם מאוד לצלוח את התקופה המאתגרת שלפניכם.

אם אתם זקוקים לליווי משפטי או שיש לכם שאלות כלשהן בנוגע לזכויות ולאפשרויות שלכם, משרד עו"ד צבאי "המסייעת", כאן כדי לספק לכם ולבני משפחתכם את התמיכה והסיוע הדרושים לכם, תוך הגנה על זכויותיכם. אל תהססו לפנות אלינו עוד היום כדי להבטיח שיש לכם את הידע וההכוונה המקצועית שיעזרו לכם לעבור ביתר קלות את התקופה שלפתחה אתם ניצבים.

מאמרים בנושא כלא צבאי

מעצר עד תום ההליכים בצה"ל

מעצר עד תום ההליכים בצה"ל הוא אמצעי שננקט על ידי הצבא כנגד חיילים וקצינים החשודים בעבירות שונות. המעצר נועד להבטיח את המשך החקירה מבלי שהחשוד