אם אתם עומדים לקראת גיוס לצה"ל ומחפשים דרכים להימנע מכך, חשוב שתבינו שהימנעות משירות צבאי באופן חוקי, מחייבת הוצאת פטור רשמי משירות בצה"ל. מי שאינם פועלים באמצעות הערוצים המקובלים לקבלת פטור כזה, עשויים להיחשב כמשתמטים משירות צבאי ולשאת בהשלכות מרחיקות לכת. לכן במדריך שלפניכם נבחן את המשמעות של המושג השתמטות מהצבא, את ההשלכות והעונשים שהדבר עלול לגרור, ואת הדרכים להקדים תרופה למכה ולהימנע מגרימת נזק כבד לעתידכם, על ידי פנייה לייצוג משפטי מטעם עו"ד צבאי.
במדינת ישראל גיוס צבאי הוא חובה לבנים ולבנות כאחד. הבסיס המשפטי לדרישה זו קיים החל משנת 1949, ונקבע במסגרת "חוק שירות הביטחון". כתוצאה מכך, חובת ההיענות לזימון ליום החיול, חלה על כל אזרח (או תושב קבע) שמלאו לו 18 שנים והוא מועמד לשירות ביטחון (מלש"ב), אלא אם כן ניתן לו פטור על ידי הצבא מסיבות ספציפיות. חשוב לציין כי גם לאחר סיום שירותם הצבאי, אזרחים נותרים מחויבים למלא אחר הנחיות הצבא. הם מחויבים לשרת במילואים לפי הצורך, בתנאי שהם לא קיבלו פטור משירות מילואים.
עם זאת, ישנו מספר לא מבוטל של אנשים שמתחבטים בסוגיית ההשתמטות משירות צבאי. השתמטות כזו טומנת בחובה עונשים חמורים ועלולה להוביל לפגיעה בעתידו של המלש"ב כאזרח. לכן, חיוני להבין לעומק את המשמעויות הנגזרות מההחלטה להשתמט מהצבא, ואת הדרכים הלגיטימיות שבהן ניתן לבקש פטור משירות צבאי ולהימנע מהסנקציות שהשתמטות מצה"ל גוררת.
כאשר דנים במושג "השתמטות מהצבא", חשוב להבין מי נחשב כמשתמט משירות צה"לי ומי לא. אנשים רבים אינם מבחינים בין מצב שבו אדם קיבל פטור משירות צבאי ביוזמת הצבא או מסיבות מוצדקות ובערוצים המקובלים, ומבלבלים בטעות גם בין המונחים "השתמטות", "נפקדות" ו"עריקות" לכן זה המקום להבהיר את השוני בין המושגים ומשמעותם:
כאשר מלש"ב לא מגיע להתגייס במועד שנקבע עבורו בצו הגיוס שקיבל, הוא נחשב מבחינת הצבא כמשתמט. לצה"ל יש מדיניות של אפס סובלנות כלפי השתמטות, ולכן במקרים כאלו הצבא נוקט באמצעים נחרצים לתפיסת המלש"ב. זה יכול להתרחש באחת משתי דרכים: או באמצעות המשטרה הצבאית או בסיוע משטרת ישראל, כולל תפיסה פוטנציאלית בשדה התעופה.
חשוב להבין כי בחוק השיפוט הצבאי, השתמטות מטופלת כעבירה לכל דבר ועניין, כך שהדבר עלול להביא את המלש"ב לעמידה בפני דין משמעתי או לחילופין למשפט המתנהל בבית דין צבאי.
חומרת העונשים למשתמטים מהצבא, תלויה במידה רבה באופי ההליך השיפוטי שהם עוברים. אם התיק מטופל כעניין משמעתי על ידי קצין צה"ל, הענישה עשויה להיות מקלה יחסית, ולהסתכם בקבלת נזיפה או אזהרה. אולם במקרים חמורים יותר, ניתן להטיל על מי שנאשם בהשתמטות מהצבא גם עונש כליאה בכלא צבאי כעונש מאסר בפועל או מאסר על תנאי.
מנגד, כאשר ההליך מתנהל בבית משפט צבאי, המצב הופך בעייתי בהרבה, שכן משפט בפיקוח שופט בצה"ל מעלה את רף הענישה. במקרים כאלה, אנשים עלולים לעמוד בפני תקופות מאסר ממושכות, בדרך כלל בסביבות 3 שנים.
מעבר לכך, חשוב לקחת בחשבון שאם העבירה כוללת לא רק השתמטות אלא גם עריקות, ההשלכות מחמירות אף יותר. במקרים כאלה, ניתן לקבל גם עד 15 שנות מאסר.
חיוני להכיר בכך שלמעשיו של משתמט מהצבא, יכולות להיות השלכות מרחיקות לכת, שיכולות להשפיע בצורה שלילית מאוד על עתידו האזרחי בהיבטים הבאים:
בהתחשב בהשלכות מרחיקות הלכת הללו, אם אתם מחפשים דרכים לקבל פטור משירותכם הצבאי מכל סיבה שהיא, מומלץ להעסיק עורך דין צבאי שילווה אתכם בהגשת הבקשה בערוצים המקובלים, כבר בשלבים המוקדמים ביותר למיונים לצבא. עו"ד צבאי יספק לכם הכוונה חשובה בנוגע להתנהלות נכונה מול המערכת הצבאית שתסייע בשיפור הסיכויים לקבלת הפטור מהצבא או לכל הפחות הקלות בתנאי השירות, מבלי לסכן את עתידכם ואת האינטרסים שלכם.
אל דאגה: גם למשתמטים מהצבא יש תקווה!
גם אם כבר נעדרתם מהצבא ללא אישור צבאי מתאים, חשוב להבין שלא מדובר במצב בלתי הפיך. על ידי פנייה לליווי של עורך דין צבאי מקצועי, עדיין יש סיכוי לשנות את רישום העבירה שלכם ולהישפט על פי הדין המשמעתי ולא במסגרת בתי המשפט הצבאיים, שם העונשים נוטים להיות חמורים יותר. ככל שתקדימו לפנות לסיוע משפטי מעו"ד צבאי, כך גדלים הסיכויים להצגת הסיבות העומדות מאחורי העבירה שלכם באור אוהד יותר, ולהביא לביטול רישום סעיף האישום או להפחתת חומרתו. זה, בתורו, יביא לעונש קל יותר, והכי חשוב, יכול לעזור לכם להימנע מרישום פלילי שעלול להשפיע על חייכם כאזרחים.
אם אתם חשים כי אינכם כשירים או מתאימים לשרת בצה"ל מסיבה מסוימת, דעו כי במקום להתעלם מצו הגיוס ולשאת בהשלכות החמורות של מעשיכם, תוכלו להגיש מלכתחילה בקשה לקבלת פטור משירות צבאי מהטעמים הבאים:
בכל המקרים הללו, מומלץ מאוד להתייעץ עם עו"ד צבאי מנוסה על מנת להבטיח את התוצאה הרצויה.
במדריך זה סקרנו את החשיבות בהבנת הדרכים השונות לקבלת פטור משירות צבאי באופן רשמי, כדי להימנע מאישום בהשתמטות מהצבא. אם נקלעתם למצב בו אתם זקוקים לסיוע בנושאים אלו, אל תהססו לפנות אל "המסייעת" – עורכת דין צבאית מובילה שתסייע לכם למזער נזקים ולהגן על זכויותיכם בתהליך.
חיילים, גימלים ותעלומות: הצצה אל תופעת זיוף גימלים בצה"ל. תופעת זיוף גימלים, בה חיילים מנסים להשיג ימי מנוחה מהשירות באמצעות תירוצים רפואיים שקריים, אינה חדשה.