קבלת אישור שחרור מהצבא, בין אם מסיבות בריאותיות, אידיאולוגיות, כלכליות או אחרות, עשויה להיות תהליך מורכב ומאתגר. עם זאת, פנייה להדרכה של עורך דין צבאי, הן לחיילים בשירות פעיל והן לחיילים שטרם התגייסו, יכולה להגדיל משמעותית את הסיכוי לקבל את הפטור המיוחל.
קיימות קטגוריות שונות של פטורים משירות צבאי המיועדים במיוחד לחיילים בצבא המתמודדים עם נסיבות שונות. ההליכים הספציפיים ומשך הזמן הכרוכים בהשגת פטורים אלה, תלויים בסוג הפטור המבוקש. קבלת פטור מהצבא במצבים מסוימים, עלול להיות מאתגר יותר ביחס למצבים אחרים. לפיכך, רצוי לפנות להכוונה מגורם בעל מומחיות רלוונטית לנושא של השגת אישורי שחרור מהצבא, כגון עורך דין צבאי הבקיא בהליכי בקשת פטורים צבאיים.
שחרור מהצבא עשוי להתאפשר באמצעות בקשת פטור על בסיס בריאותי. לרוב הדבר מתבצע על ידי הפחתת הפרופיל הרפואי לפרופיל 21, שהוא הפרופיל הכי נמוך בצה"ל. הפחתה זו בפרופיל יכולה לגרום לקבלת שחרור רפואי מהצבא. אולם בניגוד לדעה הרווחת לפיה ניתן להשיג פרופיל 21 רק בגין בעיות נפשיות, ניתן להעניק אותו גם עבור מחלות פיזיות. ליקויים בריאותיים רבים עלולים להופיע במהלך השירות הצבאי או להחמיר בעקבותיו. כאשר בעיה רפואית הופכת למכשול שלא ניתן לטפל בו ביעילות במסגרת הצבאית, החייל ישוחרר. דוגמאות לבעיות כאלה כוללות בעיות אורטופדיות חמורות כדוגמת בעיות גב כרוניות, רצועות קרועות או שברים, מחלות כרוניות כדוגמת סוכרת, דלקת בכבד, מחלת קרוהן, אלרגיות משמעותיות כדוגמת צליאק, בעיות לב והפרעות נפשיות כגון דכאון, סכיזופרניה, חרדה ועוד.
פטור מסוג אחר ניתן לחיילים המתמודדים עם בעיות כלכליות קשות. בנסיבות מסוימות, אם משפחתו של חייל סובלת מבעיות כלכליות משמעותיות, החייל עשוי לקבל פטור מהמשך השירות הצבאי על בסיס עילה זו. פטור זה אינו נוגע לנושאים כלליים של מצב השירות כגון מצב כלכלי רעוע, הורים גרושים או היותו של החייל הילד היחיד של הוריו. שחרור צבאי על רקע קשיים כלכליים, חל רק על מצבי קיצון שבהם נוכחות החייל בבית היא קריטית לתפקוד היומיומי של משפחתו.
למשל, אם הורי החייל מסתמכים על בנם/בתם לעבודה חקלאית כמקור פרנסתם, אם החייל צריך להעניק סיוע שוטף להורים נכים או חולים כרוניים, או במקרה של אובדן בן משפחה קרוב – אזי לחייל עשויה בהחלט להתאפשר קבלת פטור מיוחד מהצבא. אולם גם כאן, מומלץ להיעזר בעורך דין צבאי שכן שחרור מהצבא בנסיבות כאלו ניתן באופן חריג בלבד ורק במקרים פרטניים ספציפיים.
שחרור מצה"ל עשוי להתאפשר משיקולי אמונה דתית, עבור חיילים הסבורים ששירותם הצבאי מתנגש עם עקרונותיהם הדתיים ואורח החיים הדתי שהם מבקשים לקיים. הדבר עשוי להתרחש גם בזמן השירות, כאשר חייל/ת עוברים תהליך חזרה בתשובה במהלך שירותם. בכל המקרים הללו, למלש"בים וחיילים יש זכות לבקש פטור מהשירות בצבא מטעמים דתיים.
ישנם מלש"בים או חיילים, שתפיסת עולמם וערכיהם מתנגשות במידה רבה עם ערכי הצבא. לעיתים מדובר בבעלי עקרונות פציפיסטיים הבוחרים שלא להשתמש בנשק, למשל. כאשר מבקשים פטור מטעמים אידיאולוגיים, יש צורך בחיבור מכתב מקיף המתאר את מצבו של החייל, עליו יש לחתום באופן אישי. עם קבלת המכתב, החייל יזומן לראיון או פגישה עם ועדה ייעודית המטפלת במקרים מסוג זה. השגת פטור מסוג זה עשויה להיות תהליך מורכב, שכן הצבא בדרך כלל מציב אתגרים בפני המבקשים להשיגו. עם זאת, ניתן לקבל פטור משירות מטעמים אידיאולוגיים, במידה וניתן להוכיח צורך אמיתי בו. לשם כך, כדאי מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין צבאי מנוסה שיוכל לסייע בניסוח המכתב ובמתן הדרכה לאורך כל תהליך בקשת הפטור.
אם חיילת נכנסת להריון במהלך שירותה הסדיר, יש לה זכות להשתחרר מיידית מהצבא. במקרים כאלה, החיילת תקבל ייעוץ והכוונה בפניה למפקד/ת שלה ביחידתה, לעובדת סוציאליות או למרכז המהו"ת (המרכז להתמודדות ותמיכה באגף כח אדם בצבא). בהמשך לכך, היא תופנה לבקו"ם לטובת שחרור מזורז תוך שלושה ימים. חשוב לדעת שבמקרי שחרור מצה"ל על רקע הריון בצבא, עילת השחרור תתועד רשמית בתור "סיבה רפואית" ולא תפר את הסודיות הרפואית של החיילת המשוחררת באזרחות.
חיילת נשואה המבקשת פטור משירותה הצבאי, צריכה להציג את המסמכים הדרושים לאימות נישואיה לרשויות הצבאיות. תהליך זה מבטיח שהפטור ייכנס לתוקף באופן מיידי ללא עיכובים.
זכאית לפטור משירות צבאי גם חיילת שנישאת תוך כדי שירותה בצבא ונרשמת רשמית בסטטוס של "נשואה" במשרד הפנים.
כדי להשיג פטור רפואי מהצבא, חשוב לפנות אל רופא היחידה או הקב"ן (קצין בריאות הנפש) בהתאם לבעיה שעל הפרק. אחרי הבדיקה הראשונית של החייל אצל הרופא הצבאי, במידה ותזוהה בעיה, החייל צפוי להיות מופנה לאנשי רפואה נוספים לצורך חוות דעת חיצוניות, בדיקות מקיפות והתייצבות בוועדה רפואית. בחלק מהמקרים, החייל עשוי להידרש למסור מסמכים תומכים מרופאים פרטיים לגבי הנושא המוצהר. הצבא אחראי לכיסוי עלויות הבדיקות, ההפניות והטיפולים. אם מהממצאים עולה כי החייל אינו כשיר לשירות צה"לי, יחויב הצבא לתת לו את השחרור הנדרש.
טיפ חשוב!
חשוב לציין שלשחרור משירות צבאי על בסיס פרופיל 21 אין בדרך כלל השפעה שלילית על חייו באזרחות כאשר ישתחרר. הפרופיל הצבאי הוא חסוי, מוגן על ידי חוקי הסודיות הרפואית, ומעסיקים פוטנציאליים אינם יכולים לברר את הסיבה לשחרורו המוקדם של החייל אלא אם כן המידע נמסר על ידי החייל ביוזמתו.
הבטחת השחרור במהלך שירות סדיר, כרוכה בתהליך מורכב ומאתגר במיוחד. הליך זה לוקח בדרך כלל יותר זמן מאשר קבלת פטור לפני הגיוס לצבא. לפיכך, מומלץ לאנשים המועמדים לגיוס לצה"ל, לבקש פטור לפני גיוסם אם הם צופים שלא יוכלו להתגייס או למלא את חובות השירות הצבאי שלהם ביעילות. גישה פרואקטיבית זו יכולה לעזור לייעל את התהליך ולהימנע מסיבוכים הקשורים לטיפול בבקשת שחרור במהלך השירות הפעיל.
גם חיילים המשרתים כבר בצבא ונדרשים להשתחרר, ניתן להשיג פטור מהמשך השירות ברוב המקרים. עם זאת, התהליך לרוב מאתגר ותובעני יותר. במצבים כאלה, כדאי מאוד להיעזר בעורך דין צבאי. התייעצות עם עו"ד צבאי מגדילה את הסיכוי לקבל את הפטור הרצוי בטווח הזמן הקצר ביותר.
במדריך זה ראינו כי תהליך קבלת אישור השחרור , יכול להיות סבוך ותובעני מאוד, להיות כרוך בשלל בדיקות והליכים ולחייב הכוונה מומחים. מכאן שבין אם מדובר בעילה רפואית, אידיאולוגית, כלכלית או אחרת לבקשת פטור משירותכם בצה"ל, מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין צבאי מנוסה. עו"ד צבאי עם היכרות מעמיקה עם המערכת הצבאית, ניסיון בהגשת בקשות שחרור ורקורד של הצלחות רבות בהשגת פטורים לחיילים, משפר משמעותית את הסיכויים לתוצאה מוצלחת.
אם אתם זקוקים לסיוע משפטי בקבלת אישור שחרור מהצבא, מומלץ לפנות להתייעצות עם "המסייעת" – עורכת דין צבאית מובילה, כבר כעת. צוות משרדנו כאן כדי לעזור לכם להפחית ממורכבות התהליך, ולהקל עליכם בהשגת התוצאה הרצויה לכם. אל תהססו ליצור עמנו קשר ולקבל את הסיוע המשפטי הנחוץ לכם!
האם ילדכם מחזיק באזרחות ישראלית אך מתגורר דרך קבע מחוץ לישראל? האם אתם מודעים לחובת הגיוס לצה"ל החלה גם על בני מהגרים המתגוררים בחו"ל? במאמר