פטור משירות צבאי לעתודאי

השגת פטור משירות צבאי יכולה להיות משימה לא פשוטה, במיוחד עבור עתודאים המתמודדים עם מצוקה נפשית בהקשר לשירותם בצה"ל. במאמר זה, נבחן את הדרכים שבהן פטור משירות צבאי לעתודאי יכול להיות מושג ואת השיקולים שחשוב להביא בחשבון, אם ברצונכם להוציא פטור כזה.

מהן הדרכים לקבלת פטור משירות צבאי לעתודאי?

החתימה על החוזה של העתודה האקדמית, כרוכה בהתחייבות נחרצת של המועמדים לעתודה, שלא להשתחרר משירותם הצבאי לפני תום מועד ההתחייבות המוסכם, שנקבע בעת החתימה. לאורך השנים בוצע תהליך הדרגתי לסגירת "פרצות" שונות שאיפשרו בעבר שחרור מוקדם של עתודאים. עם זאת, יש עדיין דרכים פוטנציאליות שבאמצעותן עשויה להתאפשר קבלת פטור משירות צבאי לעתודאי.

אם נבחן את הפקודות הרשמיות בצה"ל, על פניו נראה, כי לצבא יש סמכות בלעדית לסיים חוזה עתודה בטרם עת, ולהורות על שחרור חיילי עתודה. ישנן מספר סיבות לשחרור מחוזה העתודה שהעיקריות בהן הן אלו:

  1. קיצוץ בתקנים: במקרים נדירים, חייל עתודה עלול לגלות שהתקן שהוקצה לו בוטל, ואין תפקיד חלופי זמין עבורו. התרחשות כזו מבוססת אך ורק על מקריות ולעתודאים אין יכולת לתזמן את הקיצוצים או להשפיע עליהם באופן משמעותי, למעט אם יחליטו להגיש לצבא בקשות מפורטות לשחרורם עם נימוקים ברורים התומכים בהן, בעקביות ובמועד מוקדם דיה. בשל תדירות הקיצוצים הנמוכה והאופי הבלתי צפוי של אירועים כאלה, גישה זו אינה פתרון שניתן באמת להסתמך עליו לצורך קבלת פטור משירות צבאי לעתודאי.
  2. חוסר התאמה התנהגותית או מקצועית לשירות צבאי: כאשר הצבא מזהה שחייל עתודה אינו מתאים לתפקיד כלשהו שאליו הוכשר, או אם יש דפוס עקבי של בעיות ביצועים חמורות (כגון אירועי משמעת או קשיים בקבלת מרות, עקיפת סמכות וכיוצא באלו) – הצבא שומר לעצמו את הזכות לשחרר אותו מהשירות. במילים פשוטות יותר, ההחלטה לשחרר חייל עתודה מתקבלת כאשר החזקתו במדים הופכת לבעייתית יותר מאשר ההחלטה לשחרר אותו. אולם חשוב לציין כי נקיטת צעדים יזומים מצד החייל בכיוון זה, עלולות לסכן אותו בסנקציות פוטנציאליות מצד המערכת הצבאית, לרבות שלילת ההטבות שהשירות אמור להקנות לו, שיבוץ מוגבר לתורנויות, הרעה בתנאי השירות ואף עונשי מאסר. עם זאת, גם ההשלכות השליליות של ניסיונות מכוונים מצד העתודאי לקבל פטור מהשירות בשל אי התאמה משמעתית, לא מבטיחות דבר, שכן צה"ל אינו ממהר לשחרר חיילים מטעמים אלו.
  3. פטור מטעמי סרבנות מצפונית: עתודאיות רשאיות לפנות אל ועדת המצפון בצבא אם הן מפתחות התנגדות מצפונית לשירות צבאי על סמך אמונות פציפיסטיות. תהליך הגשת הבקשה לוועדה נותר זהה למקרי סרבנות מצפונית רגילים, כשההבדל היחיד הוא שעתודאיות צריכות להפנות את בקשותיהן ליחידת העתודה או ליחידה הצבאית שאליה שובצו אם כבר חזרו לשירות מלימודיהן. חשוב לציין כי ועדת המצפון לוקחת בחשבון שיקולים צבאיים-מערכתיים לפני שיקולים אישיים של העתודאית, מה שמרמז כי הסיכוי לקבל פטור על רקע סרבנות מצפונית כחיילת עתודה, הוא נמוך יחסית.
  4. אי התאמה לשירות מטעמים רפואיים: במקרים בהם חייל עתודה אינו מסוגל לשרת מבחינה רפואית או שמצבו פוגע קשות ביכולתו לעשות זאת (פרופיל 21), הוא ישוחרר על רקע רפואי. הדבר מחייב את חייל העתודה לקבל אבחון וטיפול מרופא צבאי המוסמך לטפל במצבו הבריאותי הספציפי. כמו כן, יש לקבוע גם כי לא ניתן להכניס את חייל העתודה לשירות התנדבותי עם הקלות מתאימות.

בקצרה, אלו הן הדרכים העיקריות שבאמצעותן ניתן לשחרר עתודאים משירותם הצבאי בטרם עת – כל אחת עם קריטריונים ושיקולים ספציפיים משלה.

האם עתודאי יכול לקבל המלצה להורדת פרופיל רפואי לפרופיל 21 עוד במהלך הלימודים?

אם עתודאים מקבלים המלצה להוריד את הפרופיל ל-21 עוד בשלב הלימודים, הם יעמדו בפני ועדה שתראיין אותם ותנסה להגיע להחלטה לגבי כשירותם לשירות. בדרך כלל, ועדה זו אינה נוטה להסיק כי הפונה אינו כשיר רפואית לשירות אלא ממליצה על הערכה מחודשת של הנושא לאחר תקופה משמעותית, כגון חצי שנה עד שנה. מנגד, מקרים בהם הוועדה מחליטה על שחרור מיידי במהלך הישיבה הראשונית הם נדירים.

אולם אם נקבע כי העתודאי אינו כשיר לשירות, בדרך כלל כאן מסתיים התהליך, כאשר בכמה הליכים בירוקרטיים הוא ישוחרר מחובתו לשרת בצבא.

האם עתודאים יכולים לקבל המלצה לפרופיל 21 בזמן השירות בסדיר?

עם החזרה לשירות לאחר לימודי העתודה, המלצה על פרופיל 21 תוביל להפניה ל"ועדה למקצועות נדרשים". לרוב, ועדה זו מתפקדת כגורם רשמי בלבד, המאשר את המלצת הפסיכיאטר או הרופא שניתנה לעתודאי. עם זאת, התהליך שעובר על העתודאי בדרך לשם, עשוי להשתנות ממקרה למקרה, ולפני הזמנתו לוועדה עשוי להיקבע עבורו גם תור אצל רופא תעסוקתי.

תפקידו של הרופא התעסוקתי הוא להעריך את מצבו של העתודאי ולקבוע האם ניתן לבצע התאמות במסגרת השירות שלא ישפיעו לרעה על בריאותו. זה יכול להיות כרוך במעבר לתפקיד פחות תובעני, מתן חופש ממושך, או הפחתת שעות העבודה (אולי על חשבון ימי חופשה). עם זאת, בשל מורכבותם של נושאי בריאות הנפש, הרופא התעסוקתי עשוי לעיתים להניח שהמצב של החייל השתפר ללא בסיס עובדתי מספיק.

גישתם של הרופאים התעסוקתיים מטעם הצבא נוטה להיות חד צדדית, והם עלולים להתעקש להשאיר את העתודאי בשירות ולא להמליץ על שחרור אלא אם יראו הוכחה מוחשית מאוד לסיכון בהשארת העתודאי בשירות הצבאי.

לכן במקרים אלו מומלץ לפנות להתייעצות עם עו"ד צבאי מנוסה.

המסייעת - משרד עורך דין צבאי
סיוע משפטי מוביל בתחום הצבאי
לייעוץ חייגו:
072-372-6708
Asset 17 (2)

 

ומה לגבי פטור מהצבא לעתודאי בקבע?

במעבר לשירות בקבע, משתנות התקנות בדבר "אי התאמה רפואית לשירות", ופרופיל 21 אינו מביא בהכרח לשחרור של עתודאי משירותו בקבע. במקום זאת, עתודאי בקבע שיקבל פרופיל 21, יופנה לרופא תעסוקתי להערכת כשירותו לשירות, לאחר תהליך דומה כמתואר לעיל.

האתגרים בדרך להורדת פרופיל לעתודאי שיש לקחת בחשבון

המערכת הצה"לית יכולה לרוב להיות מסורבלת ולא תגובתית במיוחד לצרכיו ובקשותיו של הפרט. בהתאם לכך, ההצדקה לאישור בקשה לפטור משירות צבאי לעתודאי, עשויה להיות מוטלת בספק, ובקשותיהם של עתודאים להורדת פרופיל מטעמים שונים, עלולות להיתקל בהתעלמות או בזלזול מצד המערכת ולהידחות על הסף. בנוסף, עתודאים הסובלים מבעיות נפשיות בצבא, עלולים להתקשות להסביר את הסימפטומים שלהם בפני המטפלים שלהם, וכתוצאה מכך מצבם עשוי להיות מסווג כבעיה קלה מכפי שהם מתמודדים עמה בפועל. לפיכך, מתן ביטוי ברור יותר למצוקה שחווה העתודאי המגיע לטיפול של רופא, פסיכיאטר או קב"ן בצבא, יכול להועיל בקבלת תשומת לב וטיפול רציניים יותר מהמערכת.

אילו השלכות יכולות להיות לשחרור עתודאי מהצבא לפני תום חוזה העתודה?

עקב שחרורו של עתודאי לפני מועד סיום החוזה הנקוב, הצבא רשאי לדרוש ממנו להחזיר את המענקים שהתקבלו במסגרת תכנית העתודה האקדמית. תהליך השחרור יכול להיות ארוך, ולארוך בין מספר חודשים לשנה, כאשר התהליך הארוך ביותר קשור בדרך כלל לשחרור משירות בקבע.

טיפ ממומחה

טיפ של עורכת דין צבאית

אם אתם סטודנטים בעתודה או חיילי עתודה, ואתם מבקשים שחרור מוקדם משירות צבאי, חיוני לשמור על תיעוד יסודי של מצבכם הרפואי, לרבות חוות דעת רפואיות, סיכומי טיפולים חוות דעת פסיכולוגיות או פסיכיאטריות וכדומה. תיעוד ברור ומקיף של מצבכם הבריאותי או הנפשי, יכול לעזור לתמוך בבקשתכם לשחרור מהעתודה ולשפר את הסיכוי לקבלת פטור משירות צבאי לעתודאים. בנוסף, כדאי לשקול לפנות לסיוע משפטי כדי להתנהל באופן יעיל יותר בתהליך בקשת הפטור המורכב ולהבטיח שזכויותיכם מוגנות לאורך כל הדרך.

פטור משירות צבאי לעתודאי – סיכום

בקשה לשחרור מוקדם משירות צבאי עבור עתודאים יכולה להיות תהליך מורכב ומאתגר, במיוחד במקרים הכרוכים במצוקה נפשית של העתודאי. עתודאים המתמודדים עם מצבים כאלה עלולים להיתקל בספקנות ובמכשולים בתוך המערכת הצבאית, מה שהופך את הפנייה לקבלת עזרה והדרכה נאותות, לחיונית מאין כמוה.

אם אתם חיילי עתודה המבקשים להשתחרר משירות בצבא עקב מצוקה נפשית, בעיה בריאותית או כל סיבה אחרת, משרד עו"ד צבאית "המסייעת" כאן כדי לספק לכם את הסיוע שאתם זקוקים לו. אל תהססו לפנות אלינו לקבלת הכוונה וליווי מקצועי.

עתודאים יכולים להשתחרר משירות בטרם עת, בנסיבות ספציפיות כמו קיצוצים במצבת כח האדם בצבא, חוסר התאמה התנהגותית או מקצועית, פטור מטעמי מצפון או אי כשירות רפואית או נפשית לשירות צבאי.

עתודאים החווים מצוקה נפשית צריכים לפנות למדור העתודה ולדווח על מצבם הנפשי. ניתן להפנות אותם לקצין בריאות הנפש ובמידת הצורך לפסיכיאטר צבאי לצורך הערכת מצבם וקבלת סיוע טיפולי.

הרופא התעסוקתי מעריך את מצבו של חייל העתודה כדי לקבוע אם ניתן לבצע התאמות במסגרת השירות שלו, כגון החלפת תפקידים, מתן חופש או הפחתה בשעות העבודה.

עתודאים עלולים להיתקל בספקנות, בזלזול או בדחיית בקשותיהם לפטור במערכת הצבאית. בנוסף, תהליך השחרור יכול להיות מאוד תובעני בזמן, וייתכנו השלכות כספיות או מכשולים בירוקרטיים שהחייל יאלץ להתמודד עמם בדרך לקבלת הפטור מהשירות בצבא.

מאמרים נוספים בנושא
פטור מצהל לבעלי צרכים מיוחדים
פטור מצה"ל לבעלי צרכים מיוחדים

שירות צבאי בישראל נתפס כחובה אזרחית וכאבן דרך משמעותית בחייהם של צעירים רבים. עם זאת, ישנם מקרים בהם אנשים עם צרכים מיוחדים אינם מסוגלים לשרת

פטור מהצבא על רקע רפואי
פטור מהצבא על רקע רפואי

קבלת פטור מהצבא על רקע רפואי היא זכות המגיעה לחיילים ומועמדים לשירות הסובלים מבעיות בריאותיות או נפשיות משמעותיות, אשר אינן מאפשרות להם לשרת בצבא בצורה

פטור מצה"ל מטעמים דתיים

צה"ל, צבא ההגנה לישראל, הוקם כצבא העם – צבא שמאגד את כל אזרחי ישראל, ללא קשר לדת, גזע או מין. לאורך השנים, צה"ל עבר תהפוכות