פגיעה מינית בצה"ל – הטרדה מינית, תקיפה מינית ואונס

פגיעה מינית בצה"ל: הטרדה מינית, תקיפה מינית ואונס, היא נגע חברתי כואב שפוגע בנשים, גברים וילדים רבים מדי שנה בישראל. לצערנו, גם המסגרת הצבאית אינה חסינה בפני תופעה זו, ומדי שנה מתרחשים עשרות מקרים של פגיעה מינית בחיילים וחיילות על ידי חיילים ומפקדים כאחד. מדובר בבעיה מורכבת שיש לתת עליה את הדעת ולפעול למיגורה בכל האמצעים, שאודותיהם נפרט במאמר שלפניכם.

 

על התופעה הכאובה של פגיעה מינית בצה"ל: הטרדה מינית, תקיפה מינית ואונס

הטרדה מינית, תקיפה מינית ואונס הם סוגים של פגיעה מינית הנפוצים בחברה הישראלית. גם צה"ל לא נפקד מתופעה עגומה זו, ולמעשה, פגיעה מינית בצבא היא אחת התופעות הקשות והטראומטיות ביותר עבור המשרתים והמשרתות.

 

3 סוגים של מעשי פגיעה מינית בצה"ל: הטרדה מינית, תקיפה מינית ואונס

פגיעה מינית כוללת בדרך כלל שלושה סוגים של התנהגויות:

  1. הטרדה מינית:

הטרדה מינית מוגדרת כהתנהגות בעלת אופי מיני, לרוב מילולית, המשפילה את הקורבן על בסיס מגדרו, מינו או מיניותו. גם חיזורים והצעות מיניות בלתי רצויות נחשבות כהטרדה אסורה. כאשר מדובר ביחסי מרות, כל התייחסות מינית נחשבת להטרדה – גם אם הייתה בהסכמה – מחשש לניצול לרעה של יחסי הכוחות.

  1. תקיפה מינית:

תקיפה מינית מוגדרת כמגע פיזי מיני ללא הסכמה, החל מנשיקה וכלה בהתחככות מכוונת. תקיפה מינית היא עבירה פלילית גם אם בוצעה לכאורה בתום לב.

  1. אונס:

אונס מוגדר כמעשה מיני שבוצע בכפייה, ללא הסכמה.

 

ההשלכות הקשות של פגיעות מיניות בשירות הצבאי

הטרדה או תקיפה מינית יכולות לגרום לנפגעיהן נזקים פסיכולוגיים ופיזיים קשים, אף אם המעשים לא הגיעו עד כדי אונס. בין ההשפעות האפשריות: הפרעות אכילה, התמכרויות, דיכאון, חרדה ואף מקרי התאבדות.

לאור חומרת ההשלכות, חשוב לזכור שאין שום סיבה לסבול בשקט הטרדות או תקיפות מעין אלה. יש להתלונן על מקרים אלה ברגע שהם מתרחשים ולהוקיע את העבריינים מהמערכת הצבאית והחברה בכלל.

המסייעת - משרד עורך דין צבאי
סיוע משפטי מוביל בתחום הצבאי
לייעוץ חייגו:
072-372-6708
Asset 17 (2)

 

כיצד מתייחס החוק למניעת הטרדות מיניות להטרדה מינית בצבא?

החוק למניעת הטרדה מינית נחקק ב-1998 במטרה להתמודד עם תופעה זו, בעיקר בהקשר של יחסי עבודה. מאז חקיקתו עבר החוק מספר תיקונים ועדכונים.

למרות שהחוק מתמקד במקום העבודה בשוק האזרחי, הוא רלוונטי גם להקשר הצבאי, שכן בצבא מתקיימים יחסי מרות דומים בין מפקדים לפקודיהם, כפי שקיימים בין מעסיקים לעובדים. יתרה מזאת, בצבא עלולה להתרחש הטרדה מינית גם בין חיילים באותה דרגה בנסיבות שונות.

 

סוגי העבירות שהחוק מכיר בהן

החוק למניעת הטרדה מינית מגדיר מספר סוגים של הטרדה מינית אסורה: סחיטה באיומים לביצוע מעשה בעל אופי מיני, מעשים מגונים, התייחסויות חוזרות למיניותו של אדם לאחר שהבהיר שאינו מעוניין בכך, הצעות חוזרות בעלות אופי מיני שהאדם הראה שהן אינן רצויות, התייחסויות מבזות או משפילות הקשורות למין או למיניות, וכן פרסום הקלטות, סרטים או תמונות המתמקדים במיניותו של אדם ללא הסכמתו בנסיבות משפילות.

 

העונש על הטרדה מינית בצבא

הענישה על הטרדה מינית בצבא נעה בין שנתיים לארבע שנות מאסר, בהתאם לנסיבות, ועשויה לכלול גם הורדה בדרגה, שחרור כפוי של המטריד מהשירות, רישום פלילי ועוד.

יש לציין כי בהקשר הצבאי, סף ההגדרה של הטרדה מינית הוא אף נמוך יותר מאשר בהגדרה האזרחית. בשל יחסי המרות המאפיינים את המסגרת הצבאית, הצד המוטרד אינו צריך כלל להראות שאינו מעוניין בהתייחסויות או הצעות בעלות אופי מיני שהופנו אליו. כל התייחסות שכזו עשויה להיחשב כהטרדה מינית אסורה שעונש בצידה.

 

אז מה ניתן לעשות במקרה של פגיעה מינית בצה"ל?

מי שחווה הטרדה מינית במהלך השירות הצבאי יכול לנקוט במספר צעדים:

  1. הגשת תלונה משטרתית – התלונה תוגש למצ"ח (משטרה צבאית חוקרת), שתפתח בחקירה ובאיסוף ראיות על מנת לגבש כתב אישום נגד המטריד.
  2. פניה למפקדים – אפשר לפנות למפקדים הישירים ביחידה ולדווח על האירוע. חובתם של המפקדים לקדם את הטיפול בתלונה ולהעביר אותה הלאה לגורמים המתאימים, מבלי לנסות ולחסום את המשך הטיפול בה.
  3. פנייה למרכז מהו"ת – מרכז להתמודדות ותמיכה בצבא. במרכז זה מקבלים תמיכה רגשית וליווי לאורך כל התהליך, לרבות בהגשת תלונה במצ"ח. הפנייה למרכז יכולה להיעשות באופן דיסקרטי לחלוטין, ללא מעורבות המפקדים הישירים, ואין אפשרות למנוע מחייל או חיילת לקבל סיוע זה.
  4. פנייה לקב"ן היחידה – ניתן לפנות לקציני בריאות הנפש של צה"ל לשם קבלת תמיכה נפשית.

למאמר המלא בנוגע להתמודדות עם הטרדה מינית בצבא >>>

 

ערוצי התמודדות נוספים עם פגיעות מיניות בצבא

קיימות מספר דרכים להתלונן על פגיעה מינית בצבא. מומלץ להיוועץ בעורך דין צבאי מומחה שיסייע בבחירת הצעדים המתאימים. אפשרויות הטיפול כוללות הגשת תלונה במסגרת הצבאית לקצינת יוהל"ם (יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר), המפקד הישיר של הנפגע/ת או מצ"ח.

אם יוכח שאכן התבצעה עבירה, הדבר עלול להוביל למאסר בפועל של הפוגע, רישום פלילי ושחרור כפוי מהשירות.

כמו כן, ניתן להגיש תביעת נזיקין אזרחית נגד הפוגע על הנזקים שנגרמו לפגע/ת. על אף שמדובר בהליך מורכב יותר, הוא עשוי להוביל בסופו של דבר לזכאות לפיצוי כספי לנפגעים כמו גם להכרה כנכי צה"ל, במקרים מסוימים.

 

לסיכום

פגיעה מינית בצה"ל, בין אם בצורת הטרדה מינית, תקיפה מינית או אונס, היא תופעה חמורה שיש למגר. הנפגעים זכאים וצריכים לקבל סיוע, הגנה וליווי הולמים הן ברמה הנפשית והן ברמה המשפטית.

אם חוויתם פגיעה מינית במהלך שירותכם הצבאי – אנו מזמינים אתכם לפנות בהקדם להתייעצות ראשונית דיסקרטית עם משרד עו"ד צבאית "המסייעת". במשרדנו ניסיון של למעלה משני עשורים במתן ייעוץ וייצוג משפטי בתחום הדין הצבאי, תוך התמחות ייחודית בנושא פגיעה מינית בצבא. אנו נעמוד לצידכם במקצועיות ובמסירות עד למיצוי מלא של זכויותיכם.

מאמרים נוספים בנושא
חקירת תאונות דרכים בצהל
חקירת תאונות דרכים בצה"ל

מדי יום, נהגים צבאיים נעים בכבישי הארץ לצורך מילוי משימות שונות, החל מצרכים ביטחוניים ועד שינוע ציוד וחיילים. למרבה הצער, כחלק בלתי נפרד מהפעילות הרכבית

חקירת מצח בחשד להטרדה מינית בצהל
חקירת מצ"ח בחשד להטרדה מינית בצה"ל

הטרדה מינית היא תופעה חמורה ובלתי מקובלת בכל מסגרת, אך בצה"ל היא מקבלת משמעות מיוחדת בשל המבנה ההיררכי והייחודי של המערכת הצבאית. במאמר זה נסביר