צה"ל הוא הארגון המרכזי במדינת ישראל אשר אמון על ביטחון המדינה ותושביה.
לכן מהחיילים המשרתים בו מצופה רמה גבוהה של משמעת ואחריות. מבחינת הדין הצבאי, שימוש בסמים בצבא פוגע בכשירות ובמוכנות המבצעית של חיילי צה"ל ולכן קיים עונש על שימוש בסמים בצבא.
איזה עונש על שימוש בסמים בצבא עלול לקבל חייל שהורשע?
בכל הנוגע להרשעה של חיילים בעבירות שימוש בסמים בצבא, צה"ל דוגל במדיניות של "אפס סובלנות". בהתאם לזאת, גם אם מדובר במקרה של חייל אשר נתפס על שימוש בסמים בצבא והורשע בעבירה כזו, בפעם הראשונה אי פעם, דינו של החייל יכול להיות חמור למדי.
במקרה של הרשעת החייל על שימוש חד פעמי בסמים בצבא, העונש יכול להגיע עד 3 שנות מאסר, בהתאם לנסיבות הפרטניות של המקרה. לעומת זאת, במקרים החמורים יותר של הרשעה בעבירות סחר בסמים, התקופה המרבית למאסר יכולה להגיע אף ל- 20 שנים.
למותר לציין כי מטבע הדברים, הפצת סמים ומעורבות של חייל בעסקאות סמים בתוך הצבא, נחשבות לחמורות בהרבה מאשר צריכה עצמית של חומרים אסורים על ידי החיילים. משכך, נאשמים בעבירות אלו צפויים לא רק לתקופות מאסר ממושכות, אלא גם לקנסות עונשיים גבוהים ולפסילת רישיונות רכב צבאיים ופרטיים, הכל על פי הנסיבות הספציפיות של כל מקרה.
בכל מצב כזה בו חייל מואשם בעבירות הקשורות בסמים, פנייה לעורך דין צבאי ותיק ובעל ניסיון עשויה לשפר את מצבו של הנאשם ולהקל בעונש שיוטל עליו, אם יורשע.
מדוע מוטל עונש על שימוש בסמים בצבא?
שימוש בסמים בצבא מהווה עבירה חמורה ביותר בעיני הממסד הצבאי. החיילים, המהווים את חוד החנית של מערך הביטחון הלאומי, נדרשים לשמור על ערנות, דריכות ויכולת שיפוט מעולה בכל עת. שימוש בחומרים ממכרים ופסיכואקטיביים, גם אם מדובר בסמים "קלים" יחסית, עלול לפגוע באופן ממשי ביכולתם של החיילים לתפקד כראוי במילוי המשימות המוטלות עליהם, ובכך לסכן את שלומם ואת שלום הסובבים אותם – חבריהם לנשק ובני המשפחות עליהם הם מופקדים להגן. מסיבה זו, הצבא מתייחס בחומרה רבה לכל מקרה שבו נתפס חייל כשהוא מעשן, מחזיק, צורך או מבצע כל פעולה אחרת הקשורה בשימוש בסמים בצבא.
מה מוביל להטלת עונש על שימוש בסמים בצבא?
הצבא, בהובלת הפיקוד הבכיר ובסיוע הפרקליטות הצבאית ומערך אכיפת החוק הצבאי, פועל באופן אקטיבי ונחוש כדי לאתר חיילים העוברים על החוק ומבצעים עבירות הקשורות בשימוש בסמים בצבא. לצורך כך, מתבצעות בצורה שגרתית בדיקות סמים אקראיות בקרב החיילים המשרתים בבסיסים וביחידות השונות, בדגש על יחידות מובחרות או יחידות שבהן זוהו בעבר מקרים של שימוש בסמים.
במקביל, מחלקת המודיעין של מערך אכיפת החוק הצבאי מפעילה מערך סמוי ויעיל, שמטרתו לאסוף מידע מודיעיני על פעילות לא חוקית הנוגעת לסמים בקרב החיילים. כל חייל אשר נמצא כי בגופו נמצאו עקבות של סמים, או שנתפס כשהוא מחזיק בסמים מכל סוג שהוא, מועבר לחקירה בידי חוקרי מצ"ח, ונפתח נגדו תיק פלילי בגין החשד לביצוע עבירה.
במקרים מסוימים, כאשר נשקפת מהחייל סכנה לציבור או שיש חשש שימשיך בפעילותו העבריינית אם לא ייעצר, הוא אף עלול להיעצר עד להשלמת ההליכים המשפטיים נגדו.
ההשלכות העונשיות של שימוש בסמים בצבא על החיילים
העונשים הצפויים לחיילים שיורשעו בכך שביצעו עבירות הנוגעות לשימוש בסמים בצבא, הם כבדים ועלולים לשנות את חייהם מקצה לקצה. מלבד הפגיעה בתפקוד השוטף ביחידה, ירידה בסיווג הביטחוני ומניעת האפשרות לשרת בתפקידים רגישים ומאתגרים, החייל עלול למצוא עצמו עם תיק פלילי כבד ועם רישומים משמעתיים רבים.
במקרים רבים, חיילים מורשעים בשימוש בסמים בצבא מוצאים עצמם מאחורי סורג ובריח לתקופות לא מבוטלות. אולם הנזק אינו מסתכם רק בתקופת המאסר עצמה – ההרשעה הפלילית עלולה להכתים את עברו הפלילי של החייל ולפגוע באופן משמעותי בסיכוייו למצוא עבודה הולמת ולהתקבל למשרות בכירות ורגישות לאחר שחרורו מהצבא.
מדובר, לכל הדעות, במחיר כבד ביותר שעל החייל לשלם על צריכת סמים במסגרת השירות הצבאי.
ממה מושפע טווח העונשים על שימוש בסמים בצבא בפועל?
בהתאם לפקודות הצבא והחוק הפלילי, טווח העונשים הצפוי לחיילים שיורשעו בשימוש בסמים בצבא, משתנה בהתאם לחומרת העבירה שביצעו ולנסיבות שבהן בוצעה.
במקרה של שימוש חד פעמי לצריכה עצמית בלבד, העונש יכול לנוע בין מספר חודשי מאסר בפועל למאסר על תנאי, כאשר ברירת המחדל היא לגזור על הנאשם כשנת מאסר לכל היותר, למרות שעקרונית העונש המרבי בגין עבירה זו יכול להגיע גם לשלוש שנות מאסר.
אולם במקרים חמורים בהרבה של סחר בסמים והפצתם בקרב החיילים, גם אם באופן חד פעמי וללא כוונת זדון מיוחדת, בית הדין הצבאי מוסמך לגזור על הנאשמים עונשי מאסר של שנים רבות שיכולים להגיע עד לעשרים שנה.
בנוסף, חיילים שיורשעו בעבירות הנוגעות לשימוש בסמים בצבא צפויים לעונשים נוספים כמו קנסות כספיים כבדים, שלילת רישיון נהיגה צבאי ופגיעה בדרגתם וביכולת הקידום שלהם בשירות הצבאי.
כיצד ייצוג משפטי יכול להשפיע על חומרת העונש על שימוש בסמים בצבא?
בהתחשב בחומרה הרבה שבה רואה הצבא עבירות הקשורות לשימוש בסמים בצבא, ובעונשים הכבדים המוטלים על החיילים שמורשעים בביצוען, חיוני לכל חייל הנחשד בעבירות אלו לפנות בהקדם לקבלת ייעוץ וליווי משפטי הולם מעורך דין המתמחה בדין הצבאי.
גם אם החייל משוכנע בחפותו המוחלטת ובטוח שלא ביצע כל עבירה, עליו להיזהר שלא ליפול בפח שטומנים לו לעיתים חוקרי מצ"ח המיומנים ולהסתבך בלי כוונה באמירות מפלילות. נוכחותו של עורך דין צבאי מיומן ומנוסה לצד החייל החשוד, החל משלב החקירה הראשונית ועד לשלב הדיונים בבית הדין הצבאי ומתן פסק הדין, יכולה להבטיח שזכויותיו של הנאשם יישמרו לאורך כל שלבי ההליך, וכי התיק נגדו ינוהל בצורה הטובה והמקצועית ביותר.
כמו כן, במקרים המתאימים, עורך הדין הצבאי יוכל להמליץ לחייל לנסות ולהגיע להסדר טיעון עם התביעה הצבאית, במטרה לצמצם ככל הניתן את הנזק שעלול להיגרם לו כתוצאה מהעמדתו לדין בגין עבירות סמים.
לסיכום
שימוש בסמים בצבא נחשב כעבירה חמורה ביותר הנושאת בחובה השלכות כבדות ומרחיקות לכת לחייל. חיילים המשתמשים בסמים מסכנים את עצמם, את חבריהם לשירות ואת ביטחון המדינה, ולכן צה"ל אינו מתפשר בנושא הענישה על עבירות אלו שנוטים להיות קשים. עם זאת, גם חייל שמצא עצמו מואשם בשימוש בסמים בצבא ראוי לקבל ליווי וסיוע משפטי הולמים. תוכלו לקבל סיוע משפטי מקצועי בפנייה אל "המסייעת" – עו"ד צבאית מובילה ומקצועית. בין אם אתם זקוקים להתייעצות ראשונית ובין אם אתם זקוקים לייצוג משפטי לאורך כל ההליך, משרדנו יעמוד לרשותכם בכל עת ויפעל כדי להבטיח עבורכם את התוצאה הטובה ביותר.
אל תתמודדו לבדכם עם הסיכון להרשעה בעבירת שימוש בסמים בצבא – התקשרו אל משרדנו עוד היום ותאמו פגישת ייעוץ ראשונה ללא התחייבות. רק כך תוכלו להבין בבירור מהן אפשרויות הפעולה הפתוחות בפניכם ולהגן על זכויותיכם במסגרת ההליך המשפטי.