עונש על נפקדות ממילואים

מדי שנה, אלפי חיילי מילואים נקראים להתייצב לשירות בן מספר ימים או שבועות, כדי לתגבר את כוחות הסדיר ולאייש תפקידים חיוניים. אולם, לא תמיד חיילי המילואים יכולים להתייצב לשירות כנדרש, מסיבות שונות ומגוונות. חיילי מילואים שנעדרים משירות ללא סיבה מוצדקת, צפויים לעונשים חמורים, כולל כתבי אישום פליליים ועונשי מאסר של ממש.

במאמר הבא נסקור את הסוגיה של נפקדות ממילואים מכל הכיוונים. נתחיל בהסבר מה בעצם נחשב "נפקדות", נסביר איזה עונש על נפקדות ממילואים עלול לקבל מי שימצא נפקד ללא הצדקה, ונבדיל בין נפקדות בימי שגרה לבין נפקדות במצבי חירום ומלחמה. לבסוף, נציין מה כדאי לעשות במצב שבו אתם מוצאים את עצמכם מואשמים כבר בנפקדות, ונדגיש את חשיבות ההיוועצות עם עורך דין צבאי.

 

מה נחשב כנפקדות ממילואים?

על פי פקודות הצבא, חייל מילואים שנקרא לשירות חייב להתייצב במקום ובמועד שנקבעו בצו הקריאה. אם הוא נעדר מהשירות ללא קבלת אישור או פטור מתאים כפי שמתחייב בחוק, הדבר ייחשב לנפקדות. אם ההיעדרות נמשכת מעבר ל-15 ימים, הדבר מוגדר כבר כעריקות, שהיא עבירה חמורה עוד יותר מנפקדות ונושאת עונשי מאסר של שנים.

מעבר להגדרה הפורמלית, יכולות להיות סיבות רבות להיעדרות חייל מילואים מהשירות – החל מסיבות אישיות כמו מחלה או מצב משפחתי מיוחד, דרך סיבות הקשורות בעבודה או בלימודים, וכלה בעמדה אידיאולוגית או התנגדות מצפונית לשירות הצבאי או למשימה ספציפית.

אולם חשוב להבין שגם אם יש נסיבות מוצדקות להיעדרות, עדיין מדובר בעבירה פלילית לכל דבר, אם לא ניתן לכך אישור מסודר מראש.

 

איזה עונש על נפקדות ממילואים עלול להיות מוטל על מי שנעדר משירות המילואים ללא הצדקה?

באופן חוקי, נפקדות ממילואים נידונה ונשפטת במערכת המשפט הצבאית. בהתאם לחוק השיפוט הצבאי, העונש החמור ביותר שניתן להטיל על חייל, סדיר או מילואים, שנעדר מהשירות הוא 35 ימי מאסר בכלא צבאי. יחד עם זאת, לקצין הצבאי השופט את המקרה יש שיקול דעת נרחב, והוא יכול להקל או להחמיר בעונש בהתאם לנסיבות האישיות של החייל הנפקד.

אמנם ניתן להניח שבמקרים בהם קיימת הצדקה אמיתית להיעדרות, הקצין יקח בחשבון את הקשיים והצרכים המיוחדים של משרת המילואים. אך למרבה הצער, הניסיון מלמד שלא תמיד זה מה שקורה בפועל.

בנוסף כדאי לדעת כי במקרים חמורים יותר, הכוללים נפקדות ממושכת או עריקות של ממש, נפקדות בזמן מלחמה, מבצע צבאי או גיוס מילואים במסגרת מצב חירום לאומי, נסיבות מחמירות או עבר של עבירות נפקדות – צפויים גם עונשי מאסר של חודשים ואף שנים.

לכן, גם אם הסיכוי לקבל את העונש המרבי נמוך יחסית, מדובר עדיין בעבירה פלילית חמורה שאין להקל בה ראש.

 

הבדלים בין נפקדות מילואים בשגרה לנפקדות במצבי חירום

ככלל, צה"ל והמערכת המשפטית הצבאית רואים בחומרה רבה יותר נפקדות בזמני חירום, מלחמה ומבצעים מיוחדים, לעומת נפקדות בימי שגרה רגילים. הסיבה לכך ברורה – בעתות חירום, יש לצבא צורך קריטי בתגבור כוחות הסדיר שלו, ונפקדות של חיילי מילואים בזמנים כאלה עלולה לפגוע בצורה ממשית ביכולות הלחימה של הצבא ובהגנה על בטחון המדינה.

לכן, כאשר חייל מילואים נמצא נפקד בעיתות חירום או מלחמה, העונשים הצפויים לו חמורים בהרבה. בית הדין הצבאי יראה בכך נסיבות מחמירות מאוד, והעונש כמעט בוודאות יכלול (בהיעדר נסיבות מקלות יוצאות דופן) מאסר ממושך בפועל, לצד עונשים נוספים. מצבים כאלה אף עלולים לגרור הרחקה משירות המילואים עתידי והכתמה משמעותית יותר של גיליון הרישום הפלילי.

לעומת זאת, בנפקדות בזמן שגרה, לא פעם הגורמים השופטים בצה"ל נוטים לגלות יותר הבנה, אם נמצאה סיבה מוצדקת להיעדרות. למשל, אם חייל מילואים היה חייב להישאר בבית עקב מחלה חמורה של ילדו, או שעבר לפתע משבר אישי או כלכלי שמנע ממנו להתייצב – בית הדין עשוי לקבל זאת כנסיבות מקלות. באופן כללי, במצבים שכאלה העונשים יהיו מתונים יותר, אך עדיין לא מבוטלים.

 

דרכים חוקיות לקבלת פטור או דחיית שירות במילואים

כאמור, עדיף תמיד למצות את האפשרויות החוקיות להימנע משירות מילואים בדרכים מסודרות ובאישור הצבא, מאשר להיעדר סתם כך ולהסתכן בהעמדה לדין בגין נפקדות.

האפשרות הראשונה היא הגשת בקשה מסודרת לדחיית או קיצור שירות המילואים, מסיבות אישיות, משפחתיות, רפואיות, כלכליות או אחרות. להלן מספר דרכים בהן תוכלו לפעול על מנת לבקש התאמה של שירות המילואים למגבלות ולצרכים הפרטיים שלכם:

ראשית, עומדת בפניכם האפשרות להגיש בקשה באמצעות האיזור האישי באתר המילואים. למטרה זו, תצטרכו למלא את טופס 58, לפרט בו את הנימוקים לבקשתכם ולצרף אליו את כל המסמכים והאישורים התומכים בטענותיכם.

לחילופין, אם אתם עובדים כשכירים וקיבלתם את הסכמת מעסיקכם, ניתן לפנות בבקשה לוועדה המיוחדת הקרויה "ועדה לתיאום מילואים" או בקיצור – "ולת"ם. הגשת הבקשה נעשית על ידי המעסיק עצמו אשר צריך למצוא הצדקה לבקשה לדחיית או קיצור המילואים.

כמובן, שגם יש אפשרויות נוספות ואחרות להשתחרר או לזכות בהקלות משירות מילואים, ותמיד כדאי לבדוק באופן יסודי את התנאים המדויקים והעדכניים לכל אחת מהקטגוריות השונות.

 

מה עושים אם בכל זאת נפקדים מהמילואים?

נניח שעשיתם כל שביכולתכם כדי לקבל פטור או לפחות דחייה מהשירות, או שבאמת היו לכך סיבות מוצדקות בעיניכם, ובכל זאת בסופו של דבר המערכת רואה בכם נפקדים. מה עושים במצב שכזה? הדבר החשוב ביותר הוא לא להתעלם או לחכות שזה יעבור מעצמו. ברגע שאתם מקבלים זימון לבירור או להתייצבות בבסיס על רקע הנפקדות שלכם – זה הזמן לצאת לפעולה.

הצעד הראשון והחיוני ביותר הוא לפנות מיד להתייעצות עם עורך דין המתמחה בדין הצבאי, אשר מכיר את המערכת הצבאית על בוריה. אמנם אתם יכולים כמובן לנסות להתמודד עם זה לבד, אבל מניסיון – בסוג כזה של בעיות משפטיות וצבאיות מורכבות, עדיף פי כמה לקבל ליווי מקצועי מתחילת הדרך.

 

לסיכום

נפקדות ממילואים היא עבירה צבאית חמורה שעלולה להוביל לעונשים כבדים, כולל רישום פלילי, מאסר ממושך, הורדה בדרגה ועוד. יחד עם זאת, לעתים קרובות ישנן נסיבות מוצדקות שמובילות חיילי מילואים להיעדר משירותו, ומערכת המשפט הצבאית מכירה בכך. אולם כדי להימנע מתסבוכת לא רצויה מול רשויות הצבא עקב היעדרות משירות המילואים – גם אם קיימות נסיבות מקלות לעניין, חשוב לנסות ולהקדים תרופה למכה עד כמה שאפשר. זאת על ידי הגשת בקשה לקבלת פטור משירות המילואים – בין אם קבוע ובין אם זמני. הדרך הנכונה לקבלת אישור כזה להיעדרות משירות המילואים היא קודם כל לנסות למצות את ההליכים החוקיים לדחייה או פטור מהשירות. עורך דין צבאי מיומן יוכל לסייע לכם בנושא זה, כמובן. יחד עם זאת, אם למרות הכל כבר הגעתם למצב של נפקדות, אל תוותרו ואל תנסו להתמודד עם זה ללא סיוע מקצועי.

פנו בהקדם לייעוץ ולליווי משפטי צמוד של משרד עו"ד צבאית "המסייעת", ואנו נדאג להעניק לכם את הסיוע המשפטי המקצועי והמסור ביותר, ולחתור יחד אתכם לתוצאה הטובה ביותר האפשרית בנסיבות העניין.

עונש על נפקדות ממילואים

מאמרים נוספים בנושא
זכויות חיילי מילואים בזמן מלחמה
זכויות חיילי מילואים בזמן מלחמה

מלחמת חרבות ברזל הובילה לגיוס נרחב של אנשי מילואים, שנאלצו להשאיר מאחור משפחות, מקומות עבודה ועסקים. מצב זה מעורר שאלות רבות בנוגע לזכויותיכם כמשרתי מילואים

פטור ממילואים צו 8

בעתות משבר, כאשר המדינה זקוקה לתגבור מיידי של כוחותיה, צו 8 מאפשר למערכת הביטחון לקרוא למילואימניקים להתייצב לשירות ללא התראה מוקדמת. אולם, ישנם מצבים בהם

נפקדות בזמן מלחמה

מדינת ישראל, כמדינה המתמודדת עם איומים ביטחוניים מתמשכים, נסמכת על מערך המילואים כחלק חיוני מכוחה הצבאי. בעתות חירום ומלחמה, חשיבותו של מערך זה מתעצמת, והציפייה

פטור מצהל לבעלי צרכים מיוחדים
פטור מצה"ל לבעלי צרכים מיוחדים

שירות צבאי בישראל נתפס כחובה אזרחית וכאבן דרך משמעותית בחייהם של צעירים רבים. עם זאת, ישנם מקרים בהם אנשים עם צרכים מיוחדים אינם מסוגלים לשרת