עבירות נשק בצה"ל

עבירות נשק בצה"ל נלקחות ברצינות רבה במערכת הצבאית, לאור הסיכונים הרבים הגלומים בהן – הן עבור החיילים עצמם והן בהיבטי ביטחון לאומי. בהתאם לכך, הצבא נוקט במגוון גישות ועונשים כדי להתמודד ביעילות עם חיילים הנאשמים בביצוע עבירת נשק. בשורות הבאות נפרט על כמה מסוגי עבירות הנשק הנפוצים בצבא, העונשים בצידן והחשיבות של ייצוג משפטי איכותי עבור החשודים והנאשמים בביצוען.

 

על מגמת החמרת הענישה בגין עבירות נשק בצה"ל בשנים האחרונות

כאמור, עבירות נשק בצה"ל, מטופלות בחומרה על פי הדין הצבאי, ובשנים האחרונות בתי המשפט הצבאיים אף הגבירו את מאמציהם למגר עבירות מסוג זה. כתוצאה מכך, הוגדלו אמצעי האכיפה בכל בסיסי צה"ל, והענישה בעבירות מסוג זה הוחמרה משמעותית בהשוואה לעבר. בהתאם לזאת, כיום, כמעט כל עבירה הקשורה בנשק בצבא מובילה בסופו של דבר לעונש מאסר. אולם חומרת העונש ומשכו תלויים בחומרת העבירה ונסיבות ביצועה, בכל מקרה לגופו.

 

עבירות הפקרת נשק בצה"ל

עבירות הפקרת נשק בצה"ל הן שם כללי למקרים בהם חיילים משאירים את נשקיהם ללא השגחה ראויה. הותרת כלי נשק צבאיים בלי השגחה צמודה מהווה עבירה בראי החוק הצבאי, שעשויה להיות מסווגת כאחת משתי קטגוריות מרכזיות של עבירות נשק בצבא, כתלות בנסיבות המקרה:

  • הפקרת נשק שמתבטאת בהוצאה של נשק או חלקיו מרשות הצבא: קטגוריית העבירות הזו מכסה למעשה כמה סוגים של עבירות נשק צבאיות, לרבות השארת נשקים ללא השגחה, הותרת נשקים בשטח אויב, או מסירה של כלי נשק לגורמים עוינים או בלתי מורשים.
  • הפקרת נשק שמתבטאת באי שמירה על כלי נשק צה"לי ו/או חלקיו:  קטגוריית העבירות הזו היא כביכול המקרה הפחות חמור של עבירות נשק בצה"ל, כאשר מדובר בהתרשלות מצד חייל בנוגע לשמירה על כלי הנשק שהופקד בידיו, שהובילה לאיבוד הנשק או פגיעה בו.

בהקשר זה חשוב לציין שההגדרה של נשק בצבא, כוללת תחמושת, חומרי נפץ וכל אמצעי לחימה לסוגיו, שמשמש את המערכת הצבאית. החוק הצבאי איננו מבחין בין נשקים שמישים ולא שמישים, כך שהעונש שנפסק למפקירי הנשק, נשאר זהה בשני המצבים.

 

כיצד עבירות הפקרת נשק בצה"ל מטופלות?

במקרה של אובדן או גניבה של נשקים וחלקיהם עקב הפקרת נשק, היחידה הצבאית מודיעה מיידית למצ"ח – משטרה הצבאית, על מנת לפתוח בחקירת האירוע, לבחון את נסיבותיו ולקבוע האם יש מקום להגשת כתב אישום נגד החייל בגין העבירה.

עבירת הפקרת נשק בצה"ל מטופלת בהתאם לאופי העבירה הספציפית שבוצעה בכל מקרה לגופו. כאשר מדובר בנסיבות מקלות ועבירה ראשונה, החייל עשוי להיות מובא לדין משמעתי ביחידתו. אולם בנסיבות חמורות יותר, התיק עשוי להגיע לבית דין צבאי. במקרים כאלו הרשעת החייל בעבירת  הפקרת נשק מהסוג של אי שמירה על הרכוש הצבאי, הנובעת בדרך כלל מרשלנות של החייל, עלולה להביא להטלת עונש מאסר לתקופה בת עד שלוש שנים, לפי נסיבות המקרה. מנגד, עבירת הפקרת נשק מסוג הוצאת נשק מרשות הצבא, עלולה לגרור עונשי מאסר בפועל למשך מספר שנים רב יותר, כאשר במקרים חמורים במיוחד להגיע גם עד העונש המרבי שעומד על 15 שנות מאסר, בנוסף לרישום פלילי שמלווה את החייל שהורשע גם בחיי האזרחות.

המסייעת - משרד עורך דין צבאי
סיוע משפטי מוביל בתחום הצבאי
לייעוץ חייגו:
077-804-3793
Asset 17 (2)

 

עבירות סחר בנשק

במנעד של עבירות נשק בצה"ל, עבירת סחר בנשק היא בין העבירות הנחשבות ליותר חמורות וחומרת העונשים בגינן – בהתאם. מדובר בהעברה בלתי מורשית של נשק לצד שלישי שלא קיבל היתר לכך מהצבא. בתיקים הקשורים לסחר בנשק, אין דרישה מהתביעה הצבאית להוכיח כי החייל הנאשם קיבל תגמול כלשהו בגין העסקה, על מנת להביאו לדין צבאי על סעיף העבירה הנ"ל.

מצ"ח (המשטרה הצבאית החוקרת) היא הגורם האחראי לחקור עבירות סחר בנשק, כאשר ההשלכות המשפטיות של פעולות כאלה עבור החייל הנאשם, תלויות בגורמים שונים, לרבות סוג וכמות הנשק המעורבים בביצוע העבירה וזהות הישות שלידיה הנשק הועבר. בין השיקולים הנלקחים בחשבון במסגרת העמדת החייל לדין, נבחנת השאלה האם הנשק הועבר לגורם ישראלי עם כוונות פליליות פוטנציאליות או לארגון טרור שעלול להשתמש בנשק כדי לסכן את ביטחון המדינה ואזרחיה.

 

העונש על עבירות סחר בנשק בצה"ל

במקרה של סחר בנשק בתוך הצבא, העונשים חמורים במיוחד בשל החשש העיקרי של העברת נשק או אביזרים נלווים לעבריינים או אנשים המעורבים בפעילות פלילית בתוך מדינת ישראל. בנוסף, יש חששות לגבי ארגוני טרור המבקשים באופן פעיל להשיג נשק צה"לי לחיזוק הארסנל שלהם ופגיעה באזרחי המדינה. לכן העונש המקסימלי בהרשעה בעבירת סחר בנשק בצה"ל, הוא עד 15 שנות מאסר בפועל.

עם זאת, בדרך כלל, העונש הממוצע על עבירות סחר בנשק נע בין שנה וחצי לשנתיים של מאסר בפועל. זאת כאשר עסקינן בנאשמים ללא עבר פלילי, המודים ומביעים חרטה על מעשיהם.
אולם בנסיבות מסוימות, הענישה עשויה להיות חמורה יותר, במיוחד עבור נאשמים בעלי עבר פלילי קודם או כאלו שאינם משתפים פעולה במהלך ההליך המשפטי.

 

עבירות שימוש לא חוקי בנשק צבאי

שימוש בלתי חוקי בכלי נשק, הוא עבירה רווחת בצה"ל. מבחינת הדין הצבאי, כל שימוש בנשק החורג מאימונים או שימוש למטרות מבצעיות מאושרות, נחשב "שימוש לא חוקי בנשק". גם במהלך פעילות מבצעית, שימוש בנשק מחוץ לנוהל הפתיחה באש נחשב כעבירה של שימוש לא חוקי בנשק. עיסוק בפעילויות כגון ירי ללא אישור מתאים (למשל, במטווחי ירי), השתתפות ב"משחקי נשק" או איומים על אדם אחר בנשק, נופל גם הוא תחת עבירה זו.

 

העונש בגין עבירות שימוש בלתי חוקי בנשקים בצבא

צה"ל מייחס חשיבות רבה למניעת שימוש בלתי חוקי בנשק. לכן הרשעה בעבירה זו, גוררת עונש מאסר בפועל לתקופה של עד שנתיים או שלוש שנים, במידה והנשק גם הופעל בידי החייל בעת שבוצע שימוש בלתי חוקי בו.

 

האם יש דרך להימנע מעבירות נשק בצה"ל והעונשים בגינן?

צה"ל רואה בחומרה רבה את עבירות הנשק ומחויב לצמצם מקרים כאלה באמצעי ענישה והתרעה שונים. הדרך הטובה ביותר להימנע מעבירות נשק בצה"ל והעונשים בגינן, היא מטבע הדברים לשמור על הנשק האישי שלכם ולנצל אותו אך ורק למטרה המיועדת לו – שמירה על המדינה. אולם אם כבר מצאתם את עצמכם מסובכים בעבירות נשק, הפתרון הרלוונטי ביותר להגנה על זכויותיכם כעת, יהיה לפנות לייצוג משפטי של עורך דין צבאי מנוסה, עם רקע עשיר בתיקי עבירות נשק בצבא.

 

למה חשוב לשים לב כשמחפשים עו"ד צבאי לייצוג בתיקי עבירות נשק בצה"ל?

כאשר אתם נכנסים לתהליך של בחירת עורך דין צבאי, ישנם שני מרכיבים חיוניים במיוחד שיש לקחת בחשבון שינחו אתכם בקבלת ההחלטה הנכונה.

בראש ובראשונה, חשוב לבחון את הידע והניסיון של עורך הדין בטיפול בתיקים הנוגעים לעבירות בנשק בצה"ל. חיוני להבטיח כי עורך הדין יחזיק בהבנה מעמיקה של תחום המשפט הספציפי הזה ויוכל לספק לכם הכוונה משפטית ברמה הגבוהה ביותר.

גורם קריטי נוסף הוא בחירת עורך דין אשר יהיה זמין להציע לכם את הייעוץ והתמיכה הטובים ביותר. בהתחשב בהשלכות המשמעותיות של תיקים הקשורים לסחר בנשק בצבא, חיוני שעורך הדין שלכם יהיה פנוי להשקיע מספיק זמן ומאמץ כדי להבין את המקרה שלכם, לגבש את הטיעונים המשכנעים ביותר בשמכם ולהבטיח את ההגנה על זכויותיכם.

 

לסיכום

אם אתם עומדים בפני חקירה או הליך בבית דין צבאי עקב עבירות נשק בצבא, בחירת עורך הדין שילווה אתכם לאורך כל ההליך המשפטי, היא בעלת חשיבות עליונה לשמירה על האינטרסים שלכם. בהתחשב בחומרת עבירות אלו ובפוטנציאל הענישה בצידן, שעשויה לכלול מאסר בפועל ורישום פלילי שילווה אתכם גם באזרחות, חיוני לא לקחת סיכונים כלשהם בעת התמודדות עם עניין כזה.

פנו עוד היום למשרד עו"ד צבאית "המסייעת" והבטיחו לעצמכם ייצוג משפטי מסור מעורכת דין צבאית המחויבת להגנה על זכויותיכם וצמצום הנזקים עבורכם, למינימום האפשרי.

ניתן לחלק את עבירות הנשק בצה"ל לסוגים שונים, כאשר שתי קטגוריות עיקריות הן הוצאת נשק מרשות הצבא ושימוש בלתי חוקי בנשק. סוגים אחרים של עבירות נשק בצה"ל כוללים סחר בנשק והפקרת נשק, וכולן עלולות לגרור עונשי מאסר בפועל בהתאם לנסיבות ביצוע העבירה.

בתי המשפט הצבאיים נחושים להפסיק את עבירות הנשק, ולכן רוב המקרים מביאים לעונש מאסר, כאשר משך הזמן משתנה בהתאם לחומרת העבירה. בנוסף, פועל צה"ל לחינוך חיילים לשימוש וטיפול נאותים בנשק ומיישם אמצעים משפטיים נוקשים למאבק בעבירות מסוג זה.

מאמרים נוספים בנושא
עבירות רכוש בצה"ל

עבירות רכוש בצה"ל הן בעיה רצינית שיכולה להשפיע לרעה הן על החיילים המעורבים בהן והן על הצבא כולו כארגון. עבירות כמו גניבה, השחתה או שימוש

ייצוג בתיקי גניבה בצה"ל

גניבה של כל סוג של רכוש השייך לצה"ל, ללא קשר לגודלו או סוגו, טומנת בחובה השלכות חמורות מאוד. לפיכך, חשוב מאוד שחיילים יכירו בחומרה של