פגיעה מינית בצה"ל היא תופעה כואבת ונפוצה הפוגעת בחיילים ובחיילות רבים מדי שנה.
לכן במאמר זה נספק מידע לנפגעים על רקע מיני בצה"ל, נסקור את סוגי הפגיעות השכיחות, נבחן את המסגרת החוקית למניעת הטרדות מיניות בצבא, ונפרט את הדרכים והגורמים העומדים לרשות הנפגעים לצורך קבלת תמיכה, הגנה ופיצוי ראוי.
על היקפן של פגיעות על רקע מיני בצה"ל
לצערנו הרב, תופעת הפגיעה המינית בצה"ל היא תופעה קיימת ומוכרת. חיילים וחיילות רבים חווים הטרדות מיניות, תקיפות מיניות ואף אונס במהלך שירותם הצבאי. הצבא מייחס חשיבות רבה למיגור תופעה קשה זו, אך למרות זאת, רבים מהנפגעים אינם מדווחים על הפגיעה שחוו לגורמים המקצועיים, ולכן ניתן להניח שהיקף התופעה אף גדול יותר ממה שידוע.
סוגי הפגיעה המינית בצה"ל
הפגיעות המיניות השכיחות בצה"ל נחלקות לשלוש קטגוריות עיקריות:
- הטרדה מינית – התנהגות מילולית בעלת אופי מיני המשפילה את הנפגע על בסיס מינו, מגדרו או מיניותו. גם חיזורים והצעות מיניות בלתי רצויים נחשבים להטרדה. במצבים של יחסי מרות, כל התייחסות מינית נחשבת להטרדה, גם אם הייתה לכאורה בהסכמה.
- תקיפה מינית – מגע פיזי בעל אופי מיני ללא הסכמה, החל מנשיקה ועד מעשים מגונים. תקיפה מינית היא עבירה פלילית גם אם לכאורה בוצעה "בתום לב".
- אונס – יחסי מין שבוצעו בכפייה וללא הסכמה.
מטבע הדברים, מעשי הטרדה מינית ותקיפה מינית, עלולים לגרום נזקים פסיכולוגיים ופיזיים כבדים לנפגעים, גם אם המעשים לא הגיעו לכדי אונס של ממש. לאור חומרת ההשלכות, אין שום סיבה לסבול בשתיקה פגיעות מיניות מכל סוג. חשוב להתלונן על מקרים אלו ברגע התרחשותם, ולהרחיק את העבריינים מהמערכת הצבאית והחברה בכלל.
חשיבות הדיווח על פגיעה מינית בצבא
פעמים רבות הנפגעים אינם מדווחים על הפגיעה שעברו, עקב בושה, מבוכה או חשש.
אולם חשוב לזכור שללא דיווח לא ניתן לקבל את הסיוע והטיפול הנדרשים. הדיווח חיוני על מנת לעצור את ההתנהגות הפוגענית, למנוע הישנות של מקרים דומים בעתיד, ולהביא לדין את מי שאחראי לפגיעה. לכן יש לדווח על כל אירוע של הטרדה או תקיפה מינית בהקדם האפשרי למפקדים הישירים או לגורם מקצועי אחר במערכת הצבאית.
המסגרת החוקית למניעת פגיעות מיניות בצה"ל
החוק למניעת הטרדה מינית, שנחקק במקור בהקשר האזרחי, רלוונטי גם לצה"ל.
זאת מכיוון שבצבא מתקיימים יחסי מרות בין מפקדים לפקודים, בדומה ליחסי עובד-מעביד.
בנוסף, בצבא הטרדה יכולה להתרחש גם בין חיילים מאותה דרגה.
החוק מגדיר מספר סוגים של הטרדות מיניות אסורות, החל מאמירות מבזות ועד לסחיטה מינית. בהקשר הצבאי, הסף להגדרת התנהגות כהטרדה אף נמוך יותר מאשר בחוק האזרחי.
בשל יחסי המרות, ההטרדה מתקיימת גם מבלי שהנפגע נדרש להראות שאינו מעוניין באינטראקציה המינית.
העונש על הטרדה מינית בצבא נע בין מאסר של שנתיים ל-4 שנים, בנוסף לאפשרות של הורדה בדרגה, שחרור מהשירות ורישום פלילי.
הגורמים הצבאיים האחראים לטיפול בפגיעות על רקע מיני בצבא
הגוף המרכזי האמון על הטיפול בהטרדות מיניות בצה"ל הוא יחידת יוהל"ם (יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר). בכל יחידה קיימת נציגות של יוהל"ם, שתפקידה לתת מענה בנושא.
בנוסף, כל חייל שנפגע זכאי לקבל טיפול ראשוני מרופא היחידה, מקצין בריאות הנפש (קב"ן) או במרכז אזרחי לנפגעי תקיפה מינית.
כמו כן, ניתן להגיש תלונה רשמית במצ"ח, שתפתח בחקירה לשם העמדת התוקף לדין פלילי.
הגשת תלונה במצ"ח יכולה להוביל לסנקציות רבות לתוקף – כולל עונשי מאסר, הורדה בדרגה ושחרור מהשירות.
בקצרה, על כל חייל/ת שחוו פגיעה על רקע מיני במסגרת שירותם בצה"ל – בין אם מדובר על הטרדה, תקיפה או אונס, מומלץ לדווח על כך בהקדם לגורמים המתאימים – מפקדים, יוהל"ן, מצ"ח או מרכזי סיוע אזרחיים, ולקבל את התמיכה, ההגנה וההכוונה להן הם זכאים.
בנוסף לכך, אם המקרה מצריך זאת, כדאי גם להיוועץ בעורך דין צבאי מנוסה, שיסייע בניהול ההליך המשפטי נגד הפוגע ובמימוש הזכויות. מערכת הצבא כולה מצופה להירתם למאבק בנגע הפגיעות המיניות, כדי להפוך את השירות הצבאי לחוויה בטוחה ומעצימה עבור כל החיילים והחיילות.
ערוצים נוספים לסיוע ותמיכה לנפגעי פגיעות מיניות בצה"ל
מעבר לגורמים הצבאיים הפורמליים, נפגעי פגיעה מינית בצבא יכולים לקבל ייעוץ וליווי גם במסגרות האזרחיות הבאות:
- מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית ברחבי הארץ.
- תביעת נזיקין אזרחית נגד התוקף, שעשויה להוביל לפיצוי כספי במקרים מסוימים.
- התייעצות עם עורך דין צבאי בעל מומחיות וניסיון בתחום, שילווה את הנפגע במהלך ההליכים המשפטיים ויסייע במיצוי הזכויות וקבלת הפיצוי המגיע.
גם בהקשרים אלו, ליווי משפטי קרוב ומסור יכול להוות נדבך משמעותי בתהליך ההתמודדות והשיקום של נפגעי עבירות המין בצה"ל.
זכות הנפגעים לשינוי תפקיד או יחידה בנסיבות של פגיעה על רקע מיני בצבא
במידה שהפגיעה המינית אירעה במסגרת היחידה בה משרת/ת החייל/ת, והנפגע/ת חושש/ת להמשיך לשרת לצד הפוגע, עומדת לנפגע/ת הזכות לבקש שינוי תפקיד או העברה ליחידה אחרת. הבקשה תישקל בכובד ראש לאחר שמיעת גרסאות הצדדים, ובאישור מפקד היחידה.
על אף שהעברה כזו עלולה להיתפס כצעד מאיים, היא עשויה להיות פתרון ראוי למניעת המשך ההטרדות בעתיד ולשמירה על שלומו הנפשי של הנפגע.
כיצד עו"ד צבאי יכול לסייע לנפגעים על רקע מיני בצה"ל?
עורך דין צבאי יכול לסייע רבות לנפגעי עבירות מין בצה"ל במספר מישורים:
ליווי וייצוג בהליך הפלילי
עו"ד צבאי ילווה את הנפגע/ת בתהליך הגשת התלונה במצ"ח, יסייע בהכנה לחקירה ובמהלכה, וייצג את האינטרסים של הנפגע מול הרשויות החוקרות והתובעות, עד לכדי הגשת כתב אישום והעמדה לדין של התוקף.
סיוע במיצוי זכויות
עו"ד יפעל לקבלת הזכויות המגיעות לנפגע/ת כגון העברה ליחידה אחרת, קבלת טיפול רפואי ונפשי, הכרה כנכי צה"ל במקרים המתאימים, ושחרור מוקדם במידת הצורך.
תביעה אזרחית
במקביל להליך הפלילי, עורך דין צבאי יכול להגיש בשם הנפגע/ת תביעת נזיקין אזרחית נגד התוקף, שתכליתה קבלת פיצוי כספי הולם על הנזקים שנגרמו.
בחירת עורך דין צבאי בעל ניסיון וידע ספציפי בתחום הטיפול במקרי פגיעה מינית בצבא היא צעד חשוב עבור נפגעים ונפגעות המבקשים להגן על זכויותיהם, לקבל פיצוי ולהרתיע את הצד הפוגע מפני הישנות המעשים.
לסיכום
פגיעה מינית בצה"ל היא תופעה חמורה ומזיקה הגורמת נזקים כבדים לנפגעים. למרות הקשיים הגלומים בדבר, על כל חייל או חיילת שחוו הטרדה, תקיפה או אונס במהלך שירותם הצבאי, מומלץ לדווח על כך בהקדם האפשרי ולקבל סיוע מהגורמים המתאימים בצבא ומחוצה לו.
אל תהססו להתייעץ עם עו"ד צבאית "המסייעת", המנוסה בליווי וייצוג נפגעי עבירות מין בצה"ל. במשרדנו תקבלו מענה אמפתי, מקצועי ודיסקרטי שיסייע לכם לצלוח את התהליך הקשה, למצות את מלוא זכויותיכם ולהשיג את הצדק לו אתם ראויים.