חיילים ממלאים מגוון רחב של תפקידים בצבא לצורך הגנה על אזרחי המדינה. על מנת לתמרץ את הגיוס ולשפר את תנאי החיילים במהלך שירותם, נוצרה רשימה מקיפה ומכובדת של זכויות חיילים, שנועדו לסייע לחייל בהיבטים שונים של החיים במהלך שירותו הצבאי ולאחר שחרורו. במאמר זה נתעמק בזכויות השונות הזמינות לחיילים בזמן השירות ולאחריו ונלמד כיצד להפיק את המרב מהתנאים הללו.
אילו זכויות חיילים בשירות סדיר בצה"ל זכאים לממש במהלך שירותם בצבא?
לחיילי חובה בצה"ל מגיעות זכויות שונות מתוקף שירותם, שאלו הן העיקריות בהן:
הזכות להגשת תלונות וקבילה על מפקדים: לכל חייל בשירות סדיר יש זכות להגיש תלונות על בעיות ספציפיות בכל תחום בצה"ל. זה כולל נושאים הקשורים ליחסי מפקד-פקוד. ניתן ליצור קשר עם הממונה על קבילות החיילים על מנת לטפל בבעיות מסוג זה.
זכות הלינה בבסיס או בבית החייל: חיילים וחיילות המשרתים במרחק של 100 ק"מ ומעלה מביתם, זכאים לשהות בבסיס היחידה שלהם או בבית החייל. ניתן לקבל אישור לינה מתאים באמצעות מש"קית ת"ש של היחידה לפי בקשה.
זכויות בתחבורה ציבורית: חיילי חובה וקבע זכאים לנסיעה חינם בתחבורה הציבורית לרבות רכבת ישראל ואוטובוסים מכל החברות הקיימות. הטבה זו זמינה כאשר חיילים מציגים את תעודת החוגר שלהם והם במדים מלאים.
זכאות לשירותי אופטיקה: במידה וחייל גילה צורך במשקפי ראייה במהלך שירותו הצבאי או לפניו, יש לו זכות לקבל משקפי ראיה המסובסדות על ידי הצבא. זכות זו ניתנת למימוש במסגרת רשת אופטיקה ספציפית לפי הערכת רופא היחידה והתקציב שהוקצה לכך.
הזכות להצבעה בבחירות: כל חייל זכאי להצביע בבחירות הארציות והעירוניות באמצעות קלפיות הממוקמות במחנות שונים. ההצבעות מבוצעות מאחורי פרגוד ובאופן דיסקרטי. אולם חיילים שכבר הצביעו בקלפי אזרחי במקום מגוריהם אינם יכולים להצביע שוב בקלפי של הבסיס.
הזכות לקבל טיפול רפואי: חיילים שנמצאים במצב רפואי לא טוב, פצועים או חולים, זכאים לקבל טיפול רפואי תוך 24 שעות. לצורך זה, עליהם לפנות למפקד הישיר שלהם ולקבל הפניה למרפאה. הזכאות לקבל טיפול מרופא היא תוך 24 שעות מהפניה למרפאה. מפקדים אינם רשאים לשנות, לדחות או לבטל תורים של פקודיהם למרפאות חיילים ללא אישור מראש מגורם רפואי מוסמך.
בנוסף, במקרים בהם יש צורך בהפניה למיון, טפסי הבדיקה יישלחו לרופא היחידה. צה"ל קבע קריטריונים לכיסוי מלא של העלויות אם הפניה הייתה מוצדקת על פי הגדרת חיל הרפואה. חשוב לציין כי הפניות לחדר המיון צריכות להיעשות אך ורק על ידי רופא היחידה או בידי מוקד ומרפאה המורשים על ידי הצבא. אם יידרש פינוי אמבולנס, העלויות יכוסו בידי הצבא גם כן. לשם כך, על החיילים להגיש בהקדם את טופס התשלום שהם מקבלים למרפאת היחידה.
כמו כן, לחיילים יש גישה לסל התרופות האזרחיות שניתן על ידי קופות החולים ללא עלות. כדי לקבל את התרופות הנדרשות, על החיילים להציג את מרשם הרופא ואת החוגר שלהם. אם המרשם כולל תרופה שאינה מכוסה בסל הבריאות של צה"ל, חיילים רשאים לבקש תרופה חלופית.
במקרה של ניתוח (למעט ניתוחים קוסמטיים), חל מימון מלא של עלות הניתוח מטעם הצבא, במידה ואושר על ידי רופא מומחה בצבא.
פטור מארנונה לחיילים: חיילים בסדיר זכאים לפטור מלא מתשלום ארנונה החל מיום גיוסם ועד 4 חודשים לאחר שחרורם, על פי חוק הרשויות המקומיות. פטור זה ניתן עם הצגת הסכם שכירות או הוכחת בעלות על דירה על שם החייל.
דעו את זכויותיכם
כחיילים בשירות חובה או חיילים משוחררים, חשוב להבין מהן הזכויות המגיעות לכם. אם אתם נתקלים בבעיות כלשהן במימוש זכויותיכם או שיש לכם שאלות בנוגע להטבות הנדונות במאמר זה, מומלץ מאוד לפנות לסיוע משפטי. עורך דין המתמחה במשפט צבאי יכול לספק לכם הכוונה מועילה מאוד במימוש זכאותכם להטבות המגיעות לחיילים משוחררים ולסייע בהגנה על זכויותיכם במקרה של קשיים.
אילו זכויות חיילים זכאים לקבל לקראת השחרור מהצבא או אחריו?
ישנן זכויות שונות שחיילים זכאים להן עם שחרורם מצה"ל או לקראתו:
פיקדון ומענק שחרור – כל חייל בשירות סדיר זכאי למענק שחרור ופיקדון אישי כקבוע בחוק, במטרה להקל על המעבר לחיים אזרחיים. גובה המענק והפקדון נקבע בהתאם לסוג השירות (בשיעורים שונים בין חיילים קרביים, תומכי לחימה, תפקידי חזית או עורף וכיוצא באלו) – ומשך השירות שהושלם. המענק מועבר לחשבון הבנק המיועד של החייל תוך 60 יום, שם ניתן לנצלו לכל מטרה. מנגד, הפיקדון האישי אינו נזיל ונשאר בקופת הצבא לתקופה של 5 שנים, החל מ-14 יום ממועד השחרור. סכום זה מיועד למטרות חיוניות לחיים, כגון רכישת בית, הקמת עסק, המשך לימודים או הכשרה מקצועית, נישואים, או שיעורי נהיגה. במידה והפיקדון נותר ללא שימוש לאחר 5 שנים, הוא יועבר ישירות לחשבון הבנק של החייל.
סיוע לחיילים בודדים בדמי שכירות – חיילים בודדים זכאים להטבות מיוחדות במהלך שירותם ועם סיומו. צה"ל מעניק מימון מלא לאירוח בבית החייל לתקופה קצובה ומציע סיוע במימון שכר דירה עד 12,000 ₪ לשנה (שווה ערך ל- 1,000 ₪ לחודש למשך 12 חודשי שכירות רצופים). למימוש זכות זו, על החייל להציג את הסכם השכירות וכל מסמך נדרש אחר תוך עמידה בקריטריונים הנדרשים שנקבעו על ידי צה"ל. כמו כן, חיילים בודדים יכולים לקבל מענק חד פעמי בסך 5,000 ₪ כסיוע בשכר דירה מכספי העיזבון של אוצר המדינה. סיוע זה כפוף גם הוא להצגת הסכם השכירות ועמידה בדרישות וקריטריונים נוספים.
הכוונה בבחירת מסלול אקדמי ומקצועי – כדי לאפשר מעבר חלק לחיים האזרחיים לאחר השירות הצבאי, הקרן לחיילים משוחררים מעניקה שירותי ייעוץ והכוונה תעסוקתית בחינם. חיילים לקראת סיום שירות החובה יכולים לגשת לשירותים אלו ללא תיאום מראש באמצעות הצגת תעודת זהות או תעודת חייל בודד. זכות זו תקפה עד להשלמת שירות החובה שלהם, מה שמבטיח תמיכה שוטפת בלימודים ובבחירת מסלולי קריירה.
סיוע אקדמי ומלגות – לחיילים מוענק סיוע מיוחד לתמיכה בלימודים אקדמיים או קורסי הכנה שונים לקראתם. בהתאם לכך, הם זכאים לקבל סיוע כספי ברישום לקורס פסיכומטרי בסך של 1,500 ₪ הניתן באמצעות שובר. בנוסף, חיילים יכולים להגיש בקשה לסיוע כספי לתמיכה בלימודיהם האקדמיים, בין אם מדובר בהשלמת השכלה תיכונית, שיפור או השגת תעודת בגרות. חיילים בודדים יקבלו מימון מלא להשלמת שתים עשרה שנות לימוד או לשיפור השכלתם התיכונית. הטבה זו נשארת בתוקף עד 5 שנים לאחר סיום שירותם הצבאי.
מלבד זאת, ללימודים הנערכים במוסדות אקדמיים הממוקמים באזורי הפריפריה, ניתנת מלגת לימודים מלאה לשנה א'. זכות זו זמינה החל מ-3 חודשים לפני תאריך השחרור וניתן לנצלה עד 10 שנים מתום השירות הצבאי.
יתרה מכך, חיילים המעוניינים בהשכלה גבוהה, יכולים ליהנות ממענק שנתי המכסה שני שליש משכר הלימוד השנתי, עד למקסימום של 6,710 ₪, הנמוך מביניהם. הטבה זו ניתנת עבור כל שנת לימודים, למשך 3 שנים. סטודנטים להנדסה ורפואה זכאים להטבה נוספת גם בשנה הרביעית ללימודים. משוחררים שכבר מחזיקים בתואר ראשון, זכאים לתמיכה כספית בלימודי תואר שני, כאשר הטבה זו זמינה לכל שנת לימודים למשך שנתיים לכל היותר.
חיילים משוחררים העוסקים בלימודי טכנאות והנדסה, זכאים למלגה של 100% לסמסטר א'. עם זאת, מימון זה אינו מכסה תשלומי חובה עבור מבחנים, פרויקטים וכדומה, אותם ניתן לממן מהפיקדון האישי.
חשוב לציין כי ייתכנו מקרים חריגים בהם חיילים אינם זכאים לסיוע אקדמי או מקבלים סיוע בהיקף נמוך יותר ולכן יש לבדוק את העניין פרטנית.
חברות במועדון "בהצדעה" וזכאות להטבות בלעדיות לחיילים משוחררים – חיילי מילואים וחיילי חובה שהשתחררו, נרשמים אוטומטית למועדון "בהצדעה" המעניק להם הטבות והנחות בלעדיות על מופעי בידור, אירועי תרבות ופנאי וכן מגוון רחב של מוצרי צריכה. אתר המועדון מציע מגוון פעילויות מפורט הכולל מנויים מוזלים לבתי קולנוע, ארוחות, בתי מלון, אטרקציות, טיולים, בתי קולנוע, הצגות ועוד. אולם חשוב לציין שחיילים שקיבלו פטור משירות מילואים אינם זכאים יותר לחברות במועדון.
זיכוי במס הכנסה – מס הכנסה מספק לחיילים משוחררים זיכוי מס מיוחד לתקופה של שלוש שנים מתאריך השחרור. אולם רצוי לבדוק באופן שוטף את סכום הזיכוי המעודכן באתר מס הכנסה כדי להישאר מעודכנים.
לסיכום – הדרך הטובה ביותר למימוש זכויות חיילים
חיילים בסדיר וחיילים משוחררים זכאים למגוון זכויות, הטבות וסיוע שמטרתם לתמוך בהם לאורך שירותם הצבאי ואף מעבר לכך. אם יש לכם שאלות כלשהן או שאתם זקוקים לסיוע משפטי בהקשר למימוש הזכויות האלה, עו"ד צבאית "המסייעת", תשמח להעניק לכם מענה קשוב, מקצועי ומועיל.
פנו אל משרדנו כעת לסיוע אישי בהשגת מלוא זכויותיכם כחיילים או חיילים משוחררים.
מדי שנה בשנה, אלפי אזרחים במדינת ישראל נקראים להתגייס לתקופות שירות מילואים משתנות. כדי לתגמל אותם על המאמצים והזמן המושקעים מצידם, מוענקים להם תגמולי מילואים
בלב ליבה של החברה הישראלית עומד מערך המילואים, המהווה עמוד תווך בביטחון המדינה. אולם, השילוב בין שירות מילואים פעיל לבין חיי העבודה האזרחיים, מציב אתגרים