זיוף גימלים בצה"ל – מה עושים ומה ההשלכות?

זיוף גימלים על ידי חיילים נחשב לעבירה פלילית ומשמעתית חמורה בצה"ל. לכן חיילים שזייפו גימלים והסתבכו עם מצ"ח צריכים לפנות מיד לעורך דין צבאי שיגן על זכויותיהם, ישמור על האינטרסים שלהם ויפעל להקלה בעונשם. בשורות הבאות נפרט עוד על עבירות זיוף גימלים בצה"ל: מה עושים ומה ההשלכות. שווה לקרוא ולהכיר.

 

זיוף גימלים בצה"ל – במה מדובר, בעצם?

גימלים הם אישורי מחלה צבאיים הניתנים לחיילים. מדובר באישור רפואי החתום על ידי רופא מוסמך, המאשר כי החייל חולה ומאפשר לו לשהות בבית לצורך החלמה. חייל יכול לקבל גימלים מרופא צבאי בבסיס שלו, או מרופא בקופת החולים "ביקורופא" המבטחת את כלל חיילי צה"ל.

זיוף גימלים מתרחש כאשר חיילים מנסים להימנע באופן מכוון מהתייצבות לשירותם הצבאי.
יש חיילים המנסים לשכנע רופאים, בין אם אזרחיים בקופות החולים או רופאים צבאיים, לתת להם אישור מחלה על בסיס תלונות רפואיות מזויפות. מאחר והרופאים מכירים היטב את השיטות לזיוף ליקויים רפואיים, הפכה קבלת גימלים לגיטימיים לעניין מורכב.

כתוצאה מכך, יש חיילים המעדיפים לוותר על ביקור אצל רופא ובמקום זאת מזייפים בעצמם מסמך המאשר להם לשהות בבית לצורך החלמה. הם שולחים את הגימלים המזויפים למפקד הישיר שלהם אשר מאשר את היעדרותם מהשירות. עבור החיילים הפועלים כך, מדובר בדרך קלה יחסית לקבל חופשה ארוכה מהצבא. אולם כפי שרבים מגלים על בשרם, כשמעשים אלו נחשפים, הדבר מוביל לרוב לרישום פלילי וענישה קשה.

 

זיוף גימלים וימי מחלה בצה"ל – מדוע חיילים עושים זאת?

שירות צבאי יכול לעיתים להיות מאתגר, במיוחד כשמדובר ביציאה לשבועות ארוכים בבסיס מרוחק מהבית. על רקע זה, יש חיילים הניצבים בפיתוי לזייף אישורי מחלה וגימלים כדי להיעדר מהשירות. אולם זיוף מסמכים צבאיים הוא עבירה פלילית עם עונשים כבדים. בהמשך המאמר נסקור את הענישה הצפויה על עבירות אלו, ונבהיר מדוע זהו צעד בלתי אחראי שיש להימנע ממנו.

 

כיצד זיוף גימלים מתבצע?

בעידן הטכנולוגי של היום, זיוף מסמכים הפך למשימה קלה יחסית עבור חיילים רבים. זיוף גימלים נתפס בעיני חלק מהחיילים כפתרון נוח להיעדר באופן בלתי חוקי מהשירות הצבאי לתקופה מסוימת.

עם זאת, מדובר במעשה פסול ובלתי אחראי, שכן, בעקבות התפשטות תופעה זו, צה"ל החמיר את יחסו והענישה על זיוף מסמכים כיום עלולה להיות חמורה ביותר, ולכלול אף הליכים פליליים.

לפיכך, חיילים מוזהרים בפני הפיתוי הכרוך בזיוף גימלים, המהווה מעשה פסול שהשלכותיו עלולות להיות קשות וארוכות טווח.

המסייעת - משרד עורך דין צבאי
סיוע משפטי מוביל בתחום הצבאי
לייעוץ חייגו:
072-372-6708
Asset 17 (2)

 

על הסיכונים הכרוכים בזיוף גימלים בצה"ל

זיוף גימלים עשוי להיראות כדאי לכאורה בטווח הקצר, אך למעשה מדובר בהחלטה בלתי אחראית ובעלת השלכות שליליות משמעותיות לטווח ארוך.

זיוף גימלים נחשב לעבירה פלילית הן על פי חוק השיפוט הצבאי והן על פי סעיף 105 לחוק העונשין בדין הפלילי האזרחי, אשר קובע עונש מאסר של עד 3 שנים לחייל אשר ביודעין מסר מידע כוזב במסמך הנוגע לצבא, העלים מידע רלוונטי במסמך כזה, או השחית / סילק מסמך צבאי שהיה עליו לשמר.

לפיכך, חיילים צריכים לקחת בחשבון שזיוף גימלים הוא מעשה פסול ובלתי חוקי שעלול לגרור אחריו עונשים כבדים. כשלוקחים זאת בחשבון, מבינים כי עדיף למצוא דרכים לגיטימיות לקבל חופשה מהשירות הצבאי.

 

כיצד החוק הצבאי מתייחס אל זיוף גימלים בצה"ל?

זיוף גימלים ושימוש בהם לצורך היעדרות בלתי מורשית מהשירות בצה"ל, נחשבים על פי חוק העונשין כעבירת מרמה בצה"ל, מסוג "מסירת ידיעה כוזבת במסמך צבאי". יש לשים לב שסעיף 105(1) לחוק העונשין מתייחס למי שהוא עצמו ערך את המסמך הכוזב, אך סעיף 105(2) מרחיב את האחריות הפלילית גם למי שהעביר הלאה מסמך שקרי אותו היה עליו לבדוק.

לפיכך, גם אם לא זייפתם בעצמכם את הגימלים אלא רק העברתם אותם הלאה למפקד בידיעה שהם מזויפים, הרי שביצעתם עבירה פלילית על פי החוק.

בנוסף, במידה וזויף אישור רפואי של רופא אזרחי, המעשה מהווה עבירת זיוף לפי סעיף 418 לחוק העונשין.

 

כמה גימלים יש לזייף כדי שהדבר ייחשב כעבירה פלילית?

בחוק אין הגדרה ברורה לגבי מספר ימי הגימלים המזויפים שדרוש כדי שהמעשה ייחשב כעבירה פלילית. באופן תיאורטי, אפילו זיוף גימל אחד עולה כדי עבירה פלילית שמצדיקה חקירה והעמדה לדין.

אולם, הלכה למעשה – על פי מדיניות התביעה בצבא, כשמספר ימי המחלה המזויפים אינו עולה על 30 – לא מקובל להגיש כתב אישום פלילי נגד החייל. במקרים כאלה מתנהל הליך משמעתי פנימי ביחידה, שבסופו עלול החייל לקבל עונשים שונים כגון מחבוש או מעצר, אך לרוב הוא נמנע מהליך פלילי.

אולם כאשר מספר הימים המזויפים עולה על 30 – המדיניות הרווחת של הפרקליטות הצבאית היא כן להגיש כתב אישום פלילי נגד החייל. במקרים אלה החייל צפוי לעמוד בפני עונשים כבדים יותר, ואף רישום פלילי.

יחד עם זאת, סף 30 ימי המחלה אינו נוהל מחייב אלא קו מנחה בלבד עבור התביעה. לפיכך, בנסיבות מסוימות ניתן להגיש כתב אישום גם בגין זיוף מועט יותר, ולחלופין לשכנע שלא להגיש כתב אישום על אף זיוף נרחב יותר. על כן, גם זיוף מתחת ל-30 ימים עדיין מצריך ייצוג משפטי הולם.

 

מה ההשלכות של זיוף גימלים בצבא?

אם מפקדיו של חייל מבחינים כי זייף גימלים, הם רשאים להעביר את המידע למצ"ח לצורך חקירה. כתוצאה מכך, קיימת סבירות גבוהה שתיפתח נגד החייל חקירה פלילית צבאית.

המשמעות היא שהוא עלול להיתקל בהשלכות חמורות, כולל מאסר בכלא צבאי. זאת ועוד, השירות הצבאי שלו צפוי להתארך באופן משמעותי, שכן ימי המחבוש אינם נספרים כחלק מהפז"ם של החייל. בנוסף, החייל עשוי למצוא עצמו מתקשה בהמשך לממש הזדמנויות שונות בצבא כמו גם בחיים האזרחיים שלו, בעקבות הרישום הפלילי.

לפיכך, זיוף גימלים או ימי מחלה הוא צעד פזיז ובלתי מומלץ כלל, שעלול לפגוע בעתיד מבצעיהם לטווח ארוך. מכאן שחשוב להימנע מכך ולמצוא דרכים לגיטימיות להתמודד עם השירות הצבאי.

למאמר בנושא טיפים לחקירת מצ"ח לחצו כאן >>>

 

איך נקבע העונש לחייל שנתפס מזייף גימלים?

ככל שמספר ימי המחלה המזויפים עולה, כך גדלה חומרת המעשה והסיכוי להליכים פליליים נגד החייל. בפרט, כאשר הזיוף הוא של מעל 30 ימים – סמכות החקירה של מצ"ח גדלה משמעותית.

לכן, חיילים ששוקלים זיוף גימלים צריכים להיות מודעים לסיכון הרב הטמון בכך. זהו צעד מסוכן שיש להימנע ממנו, למרות שקיימות טכניקות רבות המציעות כיצד כביכול "לזייף בהצלחה" ימי מחלה בצבא.

בהתאם לכך, אתם בטח כבר מבינים שעדיף שלא תסתכנו לשווא. זיוף גימלים בצה"ל טומן בחובו סיכונים גדולים מאוד של הליכים פליליים נגדכם, שיכולים לגרום לנזקים ארוכי טווח.

 

זיוף גימלים בצה"ל: מה עושים אם תפסו אותי על חם?

אם נתפסתם בזיוף גימלים בצה"ל, סביר להניח שתידרשו לשאת בעונש כלשהו. עם זאת, ניתן לנקוט בצעדים שיסייעו להקל את הענישה. הצעד הראשון הוא לפנות לייעוץ וייצוג משפטי של עורך דין צבאי טוב. שכן, עורך דין אזרחי איננו בקיא דיה במערכת המשפט ובתי הדין הצבאיים. לעומת זאת, עורך דין צבאי בעל ניסיון והיכרות עמוקה עם התחום, יוכל לספק לכם הגנה מיטבית.

 

פתחו נגדכם הליך משפטי בגין זיוף גימלים בצה"ל? לא כדאי לכם להתמודד עם זה לבדכם

אם נפתחו נגדכם הליכים משפטיים או משמעתיים בגין זיוף מסמכים צבאיים, חשוב ביותר לפנות בהקדם לייעוץ וייצוג משפטי של עורך דין צבאי, היות ומדובר בעבירות חמורות שמלוות בעונשים כבדים. עורך דין צבאי מנוסה יוכל לסייע להביא להמתקה ניכרת של האישומים והעונשים נגדכם, למזער את השלכות הרישום הפלילי, ובמקרים המתאימים אף למנוע כליל הליך פלילי.

 

לסיכום

זיוף גימלים בצה"ל הינו מעשה פסול ובלתי חוקי, שלמרבה הצער נעשה פיתוי נפוץ עבור חיילים רבים. אולם המחיר שעלול להיות משולם על כך הוא כבד מנשוא.

זיוף גימלים מהווה עבירה פלילית הן על פי החוק האזרחי והן על פי החוק הצבאי. במידה והדבר יתגלה, ניתן לצפות לחקירת מצ"ח, ולאחר מכן לכתב אישום וענישה בהתאם לחומרת העבירה. העונשים כוללים הארכת שירות משמעותית, שהייה בכלא צבאי, ואף רישום פלילי ארוך טווח.

על כן, לפני נקיטת צעדים העלולים להסתבך ולפגוע בעתידכם לטווח ארוך, פנו להיוועצות עם משרד עו"ד "המסייעת". יש לנו מעל 20 שנות ניסיון מוכח בתחום הדין הצבאי, ונוכל להנחות אתכם מה כדאי לעשות בנסיבות העניין.

מאמרים נוספים בנושא
חקירת תאונות דרכים בצהל
חקירת תאונות דרכים בצה"ל

מדי יום, נהגים צבאיים נעים בכבישי הארץ לצורך מילוי משימות שונות, החל מצרכים ביטחוניים ועד שינוע ציוד וחיילים. למרבה הצער, כחלק בלתי נפרד מהפעילות הרכבית

חקירת מצח בחשד להטרדה מינית בצהל
חקירת מצ"ח בחשד להטרדה מינית בצה"ל

הטרדה מינית היא תופעה חמורה ובלתי מקובלת בכל מסגרת, אך בצה"ל היא מקבלת משמעות מיוחדת בשל המבנה ההיררכי והייחודי של המערכת הצבאית. במאמר זה נסביר

עונש על שימוש בסמים בצבא
עונש על שימוש בסמים בצבא

צה"ל הוא הארגון המרכזי במדינת ישראל אשר אמון על ביטחון המדינה ותושביה. לכן מהחיילים המשרתים בו מצופה רמה גבוהה של משמעת ואחריות. מבחינת הדין הצבאי,

משפט צבאי - מה עושים ואיך זה מתנהל
משפט צבאי – מה עושים ואיך זה מתנהל?

כאשר חיילים בצה"ל מוצאים את עצמם מול הליכים משמעתיים או פליליים, הם נכנסים לעולם המשפט הצבאי. משפט צבאי מתבצע מול מערכת המשפט הייחודית לצבא, המטפלת

מידע לנפגעים על רקע מיני בצה"ל
מידע לנפגעים על רקע מיני בצה"ל

פגיעה מינית בצה"ל היא תופעה כואבת ונפוצה הפוגעת בחיילים ובחיילות רבים מדי שנה. לכן במאמר זה נספק מידע לנפגעים על רקע מיני בצה"ל, נסקור את

הטרדות מיניות בצה"ל
הטרדות מיניות בצה"ל

הטרדות מיניות בצה"ל הן תופעה חמורה ובעייתית הפוגעת בכבודם, בשלמות גופם ובבריאותם הנפשית של חיילים וחיילות רבים. למרות שהחוק הצבאי אוסר בתוקף על כל סוג