חיילים בשירות חובה, קצינים, נגדים בקבע ומשרתי מילואים כאחד, עלולים למצוא עצמם יום בהיר אחד מזומנים או מובאים לחקירה במצ"ח, על רקע חשד לביצוען של עבירות צבאיות. התייעצות עם עו"ד בחקירות מצ"ח יכולה לסייע לכם להתמודד עם הסיטואציה הלא פשוטה הזו, בצורה יעילה יותר ולהגדיל את סיכוייכם לצאת מהסיפור ללא הרשעה או בעונש מינימלי.
באילו נסיבות התייעצות עם עו"ד בחקירות מצ"ח עומדת על הפרק?
הצורך להתייעץ עם עורך דין צבאי לקראת חקירת משטרה צבאית חוקרת (מצ"ח) לרוב לא "נוחת" על החייל משום מקום, ותמיד מתרחש כאשר ישנה עילה מבוססת לפתיחת החקירה מול החייל. פתיחת חקירת מצ"ח יכולה להתרחש, לדוגמא, בעקבות תלונה שהוגשה כנגד חייל בדבר ביצוע עבירות מסוימות, עקב תאונות דרכים שבהן החייל או המפקד חשודים בביצוע עבירת תנועה, בשל הפללת חייל בביצוע עבירה בידי חייל אחר שנחקר במצח, הגעת דיווח מודיעיני על פעילות פלילית או עבירה צבאית שחייל ביצע לכאורה, אל חוקרי מצ"ח, ממקורות מוסמכים או מסוכנים סמויים וכן הלאה. בחלק מן המקרים, החייל יזומן להגיע לחקירה במצ"ח ותינתן לו שהות להתכונן לחקירה. במצב זה, חשוב לנצל את ההזדמנות לטובת התייעצות עם עו"ד בחקירות מצ"ח. אולם גם אם החייל ייעצר ללא התראה מוקדמת, הוא יהיה זכאי להתייעץ עם עורך דין צבאי לפני חקירתו בפועל.
כיצד התייעצות עם עורך דין צבאי בחקירות מצ"ח מסייעת לנחקר ברגע האמת?
התייעצות עם עו"ד בחקירות מצ"ח מסייעת לנחקר במגוון היבטים של הגנה על זכויותיו והאינטרסים שלו, לרבות:
- סיוע בבדיקת ההאשמות שהופנו כנגד הנחקר ביחס לגרסא שלו לאירועים.
- הדרכה לקראת האינטראקציה עם החוקרים במצ"ח, שעוזרת להכין את החייל להתנהלות מועילה ולמנוע ממנו לבצע טעויות שעלולות להזיק לו או ליפול במלכודות שהחוקרים מציבים בפניו.
- הגנה על הזכויות של הנחקר בחקירה.
- שמירת האינטרסים של הנחקר והבטחת מיצוי זכויותיו לאורך כל ההליך החקירתי.
גם במצבים של מעצר, שמורה לכם זכות ההתייעצות עם עו"ד בחקירות מצ"ח. אל תוותרו עליה בשום פנים ואופן! עו"ד צבאי מביא לשולחן שפע של כלים וניסיון שצבר מאינטראקציות עם גופים צבאיים מגוונים, החל מהפרקליטות הצבאית ועד לבתי המשפט הצבאיים והמשטרה הצבאית. אלו יכולים לסייע לכם מאוד להתמודד עם החקירה באופן יעיל ולסיים את הסאגה במהירות ובמינימום השלכות.
האם התייעצות עם עורך דין בחקירות מצ"ח תמיד מתאפשרת לפני החקירה?
ניתן להתחיל חקירת מצ"ח על ידי שליחת זימון לחקירה לחייל באופן ישיר או למפקדיו. לחלופין, הליך החקירה יכול להתחיל עם ביצוע מעצר של החייל לצורך הבאתו לחקירה. מצב זה עשוי להתרחש בנסיבות המחייבות שמירה על סודיות של ההליך החקירתי.
בלשים וחוקרים במצח רשאים להגיע ליחידת החייל, או למעון החייל אם הוא בחופשה מהשירות, לעצור את החייל ולאחר מכן ללוות אותו לחדר החקירות.
ללא ספק, זימון לחקירה יוצר מצב נוח יותר עבור החייל הנחקר, מאשר מעצר שמתבצע ללא התראה מוקדמת. כאשר החייל יודע מבעוד מועד כי יידרש להגיע להיחקר במצח, הוא יכול לפנות להתייעצות עם עו"ד בחקירות מצ"ח מראש ובתוך כך להיערך בצורה טובה יותר לסיטואציה המלחיצה של חדר החקירות הצבאי.
אולם כפי שציינו לעיל, לא תמיד הדבר מסתייע. כשהחייל מגיע לחקירה במצ"ח בלי התראה מוקדמת, לא אחת הוא צריך לבקש באופן יזום שיאפשרו לו לראות עו"ד צבאי. במצב כזה, מאוד חשוב לדעת לעמוד על הזכויות השונות בחקירה – שאותן נפרט מיד. הדבר קריטי כדי להימנע מ"גולים עצמיים" שיכולים להתרחש לפני שההתייעצות עם עו"ד בחקירות מצ"ח יוצאת אל הפועל.
- התמחות בדין הצבאי
- 23 שנות ניסיון
- צוות עורכי דין מקצועי שיעמוד מאחוריך
מה ניתן לעשות עד שעורך הדין הצבאי מגיע אליכם?
עד שההתייעצות עם עו"ד בחקירות מצ"ח מתקיימת בפועל, חשוב מאוד לשמור על קור רוח ועל איפוק מקסימלי ולא להסס לעמוד על הזכויות החוקיות שלכם. מותר לכם – ולעיתים אף מומלץ, לממש את זכות השתיקה עד להגעת עורך דינכם.
המלצה חמה מאיתנו!
מומלץ לשמור את מספר הטלפון של עו"ד צבאית "המסייעת" למקרה הצורך. צוות משרדנו זמין עבורכם בין השעות 9:00 עד 17:00 באמצע השבוע ובימי שישי החל מהשעה 10:00 ועד 14:00. אל תהססו לפנות אלינו להתייעצות בטלפון: 050-8092965 או באמצעות הוואצאפ: 058-7806555.
איך כדאי להתנהל בחקירת מצ"ח? עו"ד צבאית מסבירה
אם מצאתם את עצמכם מזומנים לחקירה במצ"ח, או מובאים אליה במפתיע – חמשת הטיפים הבאים יכולים לסייע לכם מאוד בהגנה על הזכויות והאינטרסים שלכם:
- זכרו שהחוקרים אינם חברים שלכם: חיוני להכיר בכך שמטרתם של חוקרי מצ"ח היא להוציא מכם מידע מקיף לאורך כל החקירה, ובכך לאפשר למשטרה הצבאית להחליט האם להתקדם להגשת כתב אישום נגדכם או להפסיק את החקירה. לעתים קרובות, החוקר עשוי לאמץ התנהגות נעימה וחביבה, אך חשוב שתזכרו שזוהי טקטיקת חקירה ולא הזמנה לשיחת נפש. הקפידו למדר את המידע שאתם מוסרים בחקירה ולא לנדב פרטים שלא לצורך.
- דעו מתי "מבלפים" לכם: אם החוקרים מעמתים אתכם עם טענות לכך שנאספו ראיות נגדכם, דעו שיש לכם את הזכות להתעקש שהראיות יוצגו לכם, לפני שתתייחסו לטענות החוקרים לגביהן. הבחירה שלא לעסוק בראיות שלא נחשפו, אינה מסכנת את זכאותכם לממש את זכות השתיקה בחקירה.
- הימנעו מביצוע פעולות לא סבירות ללא צו רשמי: חוקרי המשטרה הצבאית מוסמכים לבצע מגוון משימות במסגרת החקירה. עם זאת, פעולות מסוימות ניתנות לביצוע רק בהחזקת צו שנחתם בידי סמכות משפטית או פיקודית בדרג גבוה. עם הפעולות הללו, נמנות: בדיקת הטלפון הסלולרי של החייל, קבלת דגימת שתן מהחייל, וכן חיפוש בביתו של החשוד ללא חשד סביר מיידי. כך שאם תתבקשו לאחת מהפעולות הבאות במסגרת החקירה, ודאו שהצו המתאים יוצג לכם לפני שאתם מצייתים להוראה.
- השתמשו בזכות השתיקה בתבונה: הזכות לשמור על שתיקה במהלך חקירה היא אוניברסלית, אך לזכות זו עשויות להיות השלכות. אמנם אין כלל סופי לקביעה מתי לממש את זכות השתיקה ומתי לוותר עליה, אך חשוב ביותר לקבל החלטה זו לאור ייעוץ רלוונטי וספציפי למקרה שלכם, שניתן לכם בידי עורך דין צבאי מנוסה.
- קראו בעיון כל מסמך שמבקשים מכם לחתום עליו: חשוב ביותר לקרוא כל מסמך שאתם נדרשים לחתום עליו במסגרת החקירה, בזהירות ולעומק. מסמך עם רישום מקיף של כל ההצהרות שנאמרו במהלך החקירה, הן על ידכם והן על ידי החוקרים – הוא דוגמה מצוינת למסמך שאסור לכם לחתום עליו ללא קריאה יסודית ובדיקה לאמיתות הפרטים המופיעים בו. למסמך החתום יש משמעות עמוקה לאורך כל ההליך המשפטי העוקב. לכן, הקדישו את הזמן לבחון היטב את תוכנו, ואמתו אותו באמצעות חתימתכם רק כאשר אתם בטוחים שהוא משקף במדויק את מכלול חילופי הדברים שהתרחשו במהלך החקירה.
- היזהרו מפני האזנות במעצר: חשוב להכיר בכך שבתא המעצר עשויים להיות מכשירי הקלטה, כך שלא מומלץ לנהל שיחות עם עצורים אחרים ולחשוף בהן מידע רגיש, שעשוי לשמש את החוקרים כנגדכם. חישבו היטב מה אתם אומרים – ולמי, מאחר והדבר עלול לסכן את האינטרסים שלכם.
התייעצות עם עו"ד בחקירות מצ"ח – סיכום
התייעצות עם עו"ד בחקירות מצ"ח היא לא רק אפשרות מומלצת וחיונית ביותר – אלא גם זכות שמגיעה לנחקרים כחוק. לא נכון ולא מוצדק לוותר על אפשרותכם לשוחח אישית עם עו"ד צבאי לפני שאתם עונים לשאלות החוקרים במשטרה הצבאית. לא אם אתם רוצים להגן על העתיד שלכם. במקום להתפתל מול שאלות מתקילות, תנו לעורך דין המכיר את ההליך החקירתי על כלל היבטיו, להוביל אתכם בבטחה בהליך החקירתי ולהכין אתכם למה שצפוי לכם במהלכו. באופן זה, תדעו כיצד להתנהל מול החוקרים בתבונה.
זומנתם להיחקר המצ"ח ואתם מעוניינים להיוועץ בעו"ד צבאית מנוסה? זה הזמן ליצור קשר עם עורכת דין "המסייעת" – פנו למשרדנו בהקדם!