הטרדות מיניות בצה"ל הן תופעה חמורה ובעייתית הפוגעת בכבודם, בשלמות גופם ובבריאותם הנפשית של חיילים וחיילות רבים. למרות שהחוק הצבאי אוסר בתוקף על כל סוג של הטרדה מינית, המבנה המגדרי וההיררכי הנוקשה של הצבא יוצר סביבה המעודדת במידה רבה התנהגויות פסולות כאלו. בסקירה שלפניכם נפרט על התייחסותו של החוק הצבאי להטרדות מיניות בצבא, נסקור את אמצעי הדיווח וההתמודדות עם פגיעות מיניות בשירות הצבאי ונדון בחשיבות הייצוג המשפטי של הנפגעים.
כמה מילים על התופעה של הטרדות מיניות בצה"ל
גם עכשיו, הטרדות מיניות בצה"ל עדיין מתרחשות, למרבה הצער. אין זה מקרי בהתחשב במאפייני הצבא המגבירים את הסיכון להתרחשותן של פגיעות מיניות. מדובר במוסד שמרני, הנשלט ברובו על ידי גברים, במיוחד בדרגים הגבוהים יותר. מצב זה מקנה כוח רב למפקדים, שלעיתים מנצלים זאת לרעה על מנת לבצע מעשים מגונים כלפי פקודות ופקודים המשרתים לצידם או תחתיהם. בנוסף, תנאי השירות הצבאי כמו ריחוק מהבית ומגורים משותפים, מקלים על ביצוען של הטרדות מיניות גם בין חיילים באותו הדרג ומקשים על חשיפתן.
מאפייני ההטרדה המינית על פי הדין הצבאי
לפי החוק למניעת הטרדה מינית בישראל, שאומץ גם בחוק השיפוט הצבאי, הטרדה מינית מתקיימת כאשר נעשית כלפי אדם התנהגות בעלת אופי מיני, המפחיתה מכבודו ופוגעת בפרטיותו. ההטרדות יכולות להיות מילוליות או פיזיות. דוגמאות להטרדות מילוליות הן הערות מיניות בוטות או משפילות, בדיחות גסות, שאלות אינטימיות חודרניות והצעות חוזרות ונשנות למגע מיני.
הטרדה מינית יכולה גם להתבטא בנגיעות לא רצויות, ליטופים, חיבוקים וכל מגע גופני בעל קונוטציה מינית שנעשה בכפייה או בהפתעה.
הטרדה מינית בצבא יכולה להתבטא במצבים של ניצול יחסי מרות בין מפקד לפקודיו, די אף במעשים בעלי אופי מיני מרומז או עקיף כדי להוות הטרדה אסורה, לאור פערי הכוחות המובנים. המפקד אינו צריך להשתמש בכוח או באיומים מפורשים, שכן לפקודים קיים חשש אינהרנטי להתנגד לו או להתלונן עליו בשל הסמכות שלו ויחסי הכפיפות ביניהם. לכן, כל רמז או הצעה מינית של מפקד כלפי פקודיו מהווה עבירה פלילית לכל דבר ועניין.
אמצעי הדיווח וההתמודדות עם הטרדות מיניות בצה"ל
בעשור האחרון הבין צה"ל שיש צורך דחוף לטפל ביתר שאת במקרי ההטרדה המינית שהתרחשו בשורותיו. הורחבו אפיקי הדיווח לנפגעי ונפגעות הטרדות וכיום ניתן להגיש תלונה בפני מפקדים ישירים, יועצות מגדריות של זרועות הצבא, קציני פניות ציבור והמשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח). בנוסף, הוכשרו אנשי מקצוע שיאפשרו קבלת סיוע דיסקרטי בכל הארץ, והוסדרו נוהלי הגנה על המתלוננים מפני התנכלויות.
בצד גופי החקירה והאכיפה פועלים כיום גם מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בצה"ל (מהו"ת). המרכזים נותנים מענה נפשי ראשוני לקורבנות ותמיכה בהם לאורך כל ההליך המשפטי. הליך זה כולל תשאול מעמיק ע"י חוקרי מצ"ח מיומנים, העברת הממצאים לפרקליטות הצבאית ובמידת הצורך – גם העמדה לדין של התוקף מול בית הדין הצבאי. בנוסף, לנפגעים ישנה זכות לצרף אדם מלווה לחקירות ולדיונים, אם ירגישו בכך צורך.
משמעות הסיוע המשפטי בהגנה על נפגעות ונפגעי הטרדה מינית בצה"ל
לכאורה, יכולתם של חיילים וחיילות שעברו הטרדה מינית להתלונן ולקבל סיוע השתפרה משמעותית בשנים האחרונות. אך המציאות מלמדת שגם כיום רבים נרתעים מלדווח על התנהגויות פסולות שחוו, בשל חששם מתגובת המערכת הצבאית. החשש הוא במיוחד מפני חוסר אמון של הממונים בגרסתם, במיוחד כשמדובר במפקד בכיר שנחשב אמין ומוערך, או מפני התנכלויות וגילויי נקמנות מצד המפקדים או החברים ליחידה.
כאן בדיוק טמונה חשיבותו של הסיוע המשפטי. ליווי קרוב של עורך דין המתמחה בדיני צבא ומכיר את נבכי המערכת הצבאית על בוריה, יסייע לחיילת או לחייל שנפגעו לצלוח את התהליך בצורה הטובה ביותר. עורך הדין ילמד את נסיבות האירוע ויעריך מהי דרך הפעולה המשפטית הנכונה.
הוא יספק ללקוחותיו מידע מקיף על כל השלכה אפשרית של כל צעד בהליך, ובמידת הצורך אף ייצג אותם בפני בית הדין הצבאי.
לאור החשש המוצדק של נפגעים שהצבא לא יגן עליהם מפני נקמנות ויפגע בהם בשנית, הליווי של עורך דין צבאי אמפתי וקשוב הוא קריטי עבורם. הוא יעודד את מרשיו לעמוד על זכויותיהם, תוך שמירה מוחלטת על פרטיותם, עד להבאת התוקפים לדין. הניסיון הייחודי שצברו עורכי דין צבאיים מול מערכת המשפט הצבאית יסייע להם לייצג נאמנה את לקוחותיהם אל מול רשויות החקירה, התביעה והשיפוט ולהגן עליהם במסגרת זו.
שיקולים מרכזיים בבחירת עורך דין צבאי שיסייע בייצוג נפגעי הטרדות מיניות בצה"ל
לנוכח חשיבותו הרבה של הסיוע המשפטי לחיילים שהוטרדו מינית במסגרת שירותם, יש להקפיד בבחירת עורך הדין על הפרמטרים הבאים:
- מומחיות ובקיאות בדין הצבאי והוראותיו העדכניות – האם עורך הדין מתמחה ומנוסה בטיפול בהטרדות מיניות שאירעו בזירה הצבאית? האם הוא בקיא בפסיקה העדכנית בתחום?
- המלצות ומוניטין מקצועי ללא רבב – מה המוניטין של עורך הדין בקרב מערכת המשפט הצבאית? האם הוא ידוע כמי שמייצג נאמנה את לקוחותיו ומשיג תוצאות למענם?
- הקשבה ואמפתיה לכל לקוח/ה – האם עורך הדין מפגין רגישות ואמפתיה כלפי מצוקתם של הנפגעים? האם הוא קשוב להם ומסוגל להרגיע את חששותיהם?
- זמינות ונגישות – האם עורך הדין זמין ללקוחותיו גם מעבר לשעות הפעילות המקובלות? האם הוא מסביר כל שלב בהליך בפירוט ונגיש לשאלות?
- עלות – האם העלות שגובה עורך הדין היא סבירה ביחס לטיב השירות ולתעריפים המקובלים בתחום?
קיומו של קשר בין-אישי טוב ויחסי אמון עם עורך הדין, בשילוב שביעות רצון מהפרמטרים שפורטו, יאפשרו לנפגעי הטרדות מיניות בצה"ל לצאת להליך המשפטי המורכב כשהם מלווים ע"י בעל מקצוע מיומן, אכפתי ונאמן למטרה.
לסיכום
תופעת ההטרדות המיניות בצה"ל היא בעיה חמורה הפוגעת בחיילים וחיילות רבים ויש להיאבק בה ללא פשרות. חיילי צה"ל, המשרתים ומגנים על ביטחון המדינה, ראויים לסביבת שירות מכבדת ובטוחה, הנקייה מכל פגיעה בגופם או בנפשם. יש להעמיק את המודעות לנושא, להרחיב את מעגל הסיוע והתמיכה בנפגעים ולהחמיר את הענישה כלפי התוקפים.
אם נפגעתם מהטרדה מינית במהלך שירותכם הצבאי, אל תהססו להתייעץ עם עו"ד צבאית "המסייעת", שתדאג ללוות אתכם ברגישות, במסירות ובמקצועיות לאורך כל ההליך המשפטי עד למיצוי של מלוא זכויותיכם.