בדיקות סמים בצה"ל מהוות נושא רגיש ומורכב הנוגע לאיזון בין הצורך הביטחוני לבין זכויות האדם של החיילים. מצד אחד, לצבא יש אינטרס לגיטימי לוודא שחיילים אינם משתמשים בסמים העלולים לפגוע בתפקודם. מנגד, השיטות בהן מתבצעות בדיקות סמים בצה"ל לעיתים פוגעניות ומבוססות על כפייה, מה שעלול להוות פגיעה בלתי מידתית בפרטיות ובכבוד האדם של הנבדקים. במקרים אלו, יש מקום להתייעץ עם עו"ד צבאי המספק שירותי ייצוג לחשודים בעבירות סמים בצבא.
המטרה הכללית בביצוע בדיקות סמים בצה"ל
ישנם מקרים בהם לצבא אינטרס לגיטימי לנקוט באמצעי מנע על מנת לזהות שימוש בסמים, אשר עלול לפגוע בכושר המבצעי של החיילים. לשם כך נערכות בדיקות סמים בצה"ל, אשר לעיתים מתבצעות בעקבות חקירת סמים במצ"ח הנוגעת לחשד ספציפי לעבירות סמים המתבצעות ביחידה מסוימת או בקרב חיילים ספציפיים. במקרים אחרים – בדיקות הסמים בצה"ל נערכות כחלק מהליכי בדיקה שגרתיים ורוחביים של הצבא.
כיצד בדיקות סמים בצה"ל מתבצעות?
אחת השיטות הנפוצות לאיתור שימוש בסמים היא בדיקת שתן, המספקת אינדיקציה אם הנבדק צרך סמים בזמן האחרון.
אילו סוגי חומרים אסורים לשימוש בצבא על פי פקודת הסמים המסוכנים?
בצה"ל חל איסור גורף על שימוש של חיילים בכל חומר המופיע בפקודת הסמים המסוכנים, לרבות סמים שנתפסים לעיתים כ"קלים" יחסית כגון מריחואנה, קנאביס וחשיש. בהתאם לכך, חייל שיימצא חיובי בבדיקת שתן לסמים עלול להתמודד עם האשמות פליליות, רישום פלילי ואף מאסר.
- התמחות בדין הצבאי
- 23 שנות ניסיון
- צוות עורכי דין מקצועי שיעמוד מאחוריך
באילו נסיבות נערכות בדיקות סמים בצה"ל?
בדיקות הסמים בצה"ל מתבצעות במספר דרכים עיקריות:
בדיקות שגרתיות
לעיתים נערכות בדיקות אקראיות ושגרתיות ללא חשד ספציפי, במטרה ליצור הרתעה. הן יכולות להתבצע באופן מפתיע על כלל חיילי יחידה.
בעקבות חשד ספציפי
כאשר יש חשד כלפי חייל/ים מסוים/ים (למשל עקב התנהגות חשודה), מזומנים חיילים אלו לבדיקת שתן.
בדיקות מקיפות
לעיתים, בעיקר ביחידות מובחרות כמו קורס טיס או שייטת, נעשות בדיקות יזומות ומקיפות כתנאי להתקדמות בקורס.
במסגרת חקירת משטרה צבאית
כאשר יש חקירה פלילית על ידי מצ"ח בגין חשד ספציפי ומוצק לעבירות סמים בצבא.
הבדיקה עצמה מבוצעת כאמור על דגימות שתן ובודקת סממנים לסמים האסורים על פי החוק בישראל.
מה ההשלכות הפוטנציאליות של גילוי סם במסגרת בדיקות סמים בצה"ל?
לגילוי סם בבדיקת שתן של חייל בצה"ל יכולות להיות מספר השלכות אפשריות:
- ענישה משמעתית – החל מנזיפה, שלילת רשות יציאה מהבסיס, מעצרים ועד למאסרים בכלא הצבאי – בהתאם לחומרת המקרה.
- העמדה לדין פלילי ורישום פלילי – שעלול לפגוע בעתידו של החייל באזרחות.
- הדחה מקורסים ותפקידים – במקרים מסוימים הדבר אף עלול למנוע מהחייל להמשיך שירות קרבי.
לאור חומרת ההשלכות הפוטנציאליות, חשוב לפנות אל עו"ד צבאי המנוסה בפקודות סמים בצבא כאשר קיים סיכון לגילוי סמים בבדיקות הסמים הצבאיות שהחייל נדרש לעבור.
האם יש דרך לדעת מראש על בדיקות סמים בצה"ל?
לא תמיד ניתן לדעת מראש על בדיקות סמים מתוכננות בצבא. לא אחת, במסגרת פעילות מונעת שגרתית המתקיימת ללא אינדיקציה ספציפית לשימוש בסמים, חיילי הבסיס מוזמנים במפתיע לבדיקות שתן לגילוי סמים. הדבר מתרחש לעיתים במסגרת זימון החיילים לפעילות כמו הרצאה במיקום מרכזי בבסיס שרק בהגיעם אליו, הם מגלים שנערכות במקום בדיקות פתע לאיתור סמים.
בחלק מהמקרים חוקרי מצ"ח חוסמים את יציאת חיילים מהמקום ואוספים את תעודות החוגר שלהם. חלק מהחיילים נדרשים לעבור בדיקת שתן בליווי חוקר מצ"ח, תוך איום כי תעודת החוגר לא תושב לחייל ללא ביצוע הבדיקה. בניגוד לנהלים, החוקרים מאיימים גם בסנקציות שונות על סירוב לביצוע הבדיקה.
האם חייל חייב לשתף פעולה עם בדיקות סמים בצה"ל?
קיימים שני מצבים שבהם חיילים יכולים להתבקש לעבור בדיקת שתן לגילוי סמים בצבא והם: חקירת מצ"ח ובדיקות סמים המבוצעות כחלק מפעילות מנע שגרתית. אולם, באף אחד מהמצבים הללו, אין חובה להיענות לדרישה לעבור בדיקת סמים בצה"ל, אלא אם הוצג לכם צו שיפוטי מטעם קצין שיפוט בכיר (קש"ב) אשר מחייב זאת. בכל מצב אחר החייל רשאי לסרב, וסירוב אינו מהווה הודאה או עילה לענישה. בקצרה, בהיעדר צו שיפוטי מקצין שיפוט בכיר בצבא, לחיילים הזכות המלאה לסרב לבדיקת שתן לאיתור סמים, כאשר סירוב שכזה אינו מהווה הודאה בשימוש בסמים.
יתר על כן, אסור למפקדים להעניש חיילים על סירוב לבדיקת שתן ללא הצגת צו שיפוטי. רק עם צו שיפוטי חלה על החייל חובה לשתף פעולה עם הבדיקה, ואילו בהעדר צו, לחייל הזכות המלאה לסרב ללא השלכות.
מה ניתן לעשות במידה והופעל לחץ פסול על חייל לביצוע בדיקת סמים בצבא?
הפסיקה בישראל קבעה בפירוש כי שיטות חקירה הכוללות הפעלת לחץ בלתי חוקית, הטעיה או פגיעה בזכות להיוועצות משפטית – פסולות ובטלות.
לכן, במקרה של דרישה לביצוע בדיקת סמים, חיילים רשאים ואף מומלץ בתוקף להיוועץ עם עורך דין צבאי מומחה לפני מתן תשובה. הדבר עשוי למנוע טעויות ופגיעה בזכויות, ולעיתים אף להוביל לביטול ההליך הפלילי בכללותו בשל פגמים באיסוף הראיות.
האם יש מצבים שבהם חובה להיענות לדרישת לעבור בדיקת סמים?
ככלל, לחיילים עומדת הזכות לסרב לביצוע בדיקות סמים, למעט במקרים בהם הוצג בפניהם צו שיפוטי מתאים שהופק על ידי קציני שיפוט בכירים. כאמור לעיל, סירוב בהעדר צו כזה, אינו מהווה הודאה באשמה מצד החייל.
מנגד, סירוב חייל לבדיקת שתן לאחר הצגת צו שיפוטי כדין, ייחשב כהודאה ועלול להוביל להרשעה. עם זאת, במקרים מוצדקים כגון בעיות רפואיות, החייל רשאי לסרב גם במצב של צו קש"ב.
לכן בכל מקרה בו מוגש צו שיפוטי יש להתייעץ עם עו"ד צבאי באופן מיידי, שכן צו שיפוטי לבדיקת שתן יכול להינתן רק במקרה של חשד קונקרטי לשימוש בסמים. לעומת זאת, אם הצו הוצא ללא חשד ממשי כנדרש, הוא עלול להיחשב פסול. ניתן אז לפעול לביטול בדיקת השתן או תוצאותיה אם בוצעה על סמך צו פגום שכזה.
כיצד עורך דין צבאי מומחה יכול לסייע לחיילים בהקשר של בדיקות סמים בצבא?
בדיקות הסמים בצבא הן סוגיה מורכבת הדורשת ידע משפטי ספציפי. עו"ד צבאי מקצועי יכול לסייע לחיילים במספר דרכים:
- להסביר לחיילים מהן זכויותיהם והאפשרויות החוקיות העומדות לרשותם במצב של דרישה לביצוע בדיקות סמים בצבא.
- לבחון האם הצו השיפוטי שהוצג, אם הוצג, תקף מבחינה חוקית וניתן כדין.
- לייעץ לחייל האם נכון מבחינה משפטית להיענות לדרישה או לסרב לה, תוך שקלול שיקולי זכויות החייל מול הסיכון בענישה משמעתית.
- במקרה של פגיעה בזכויות או הליך פסול, ניתן יהיה לפעול לביטול הבדיקה או תוצאותיה בבית המשפט.
- עורך הדין יוכל גם לייצג את החייל בשלב המשפטי, אם יהיה צורך בכך.
לסיכום
בדיקות הסמים בצבא הן סוגיה רגישה הדורשת איזון מתמיד בין האינטרס הביטחוני לבין הגנה על זכויות האדם של החיילים.
במשרד עו"ד "המסייעת" פועל צוות עורכי דין מומחים בדין צבאי, עם ניסיון רב שנים בייצוג חיילים בתיקי סמים בצבא. אם נקלעתם למצב שבו נדרשתם לבצע בדיקת שתן לגילוי סמים בצבא ואינכם בטוחים כיצד לפעול – פנו לקבלת ייעוץ משפטי במשרדנו ובהקדם.