לעיתים, במסגרת הליכי חקירה שמתנהלים בצבא, ננקטים אמצעי חקירה סמויים במצ"ח. השאלה היא כיצד להימנע מלהסתבך ולהיעצר או להיות מורשעים בתיק פלילי, עקב חקירה סמויה המתנהלת כנגדכם. המידע המובא כאן על אמצעי החקירה הסמויים של מצ"ח יכול לעזור לחיילים לנהוג בצורה נבונה וזהירה במצב זה.
מדוע נעשה שימוש באמצעי חקירה סמויים במצ"ח?
מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת) היא יחידה בצה"ל שתפקידה לשמור על חוקי הצבא ולמנוע פשיעה על ידי חיילים, אנשי קבע, קצינים ומשרתי מילואים. היחידה שייכת לחיל המשטרה הצבאית ומונה אלפי חיילים, בהם חוקרים ובלשים. כדי לבצע את משימותיהם, חוקרי מצ"ח נעזרים בכלים סמויים וגלויים לאיסוף מידע וחקירת אירועים ואנשים במסגרת הצבא.
האם חקירות מצ"ח מתנהלות לרוב בגלוי או באופן סמוי?
חקירות מצ"ח מתבצעות בדרך כלל בשתי שיטות:
- חקירות מודיעיניות:
זוהי חקירה סמויה שמתנהלת ללא ידיעת הנחקר. היא נעשית בעזרת אמצעי חקירה סמויים, על מנת שהחשוד ימשיך בשגרת חייו ובדפוסי הפעולה הרגילים שלו, מה שיסייע בהתקדמות החקירה. החקירה המודיעינית כוללת איסוף מידע על עבר החשוד, מעקב אחריו ועוד.
- חקירות גלויות:
לאחר שנאסף מספיק מידע סמוי, מצ"ח יכולה לזמן את החשוד לחקירה גלויה הנערכת מול החייל באופן פרונטלי. בחקירה זו מתבצע תשאול ישיר של החשוד, במטרה לאסוף עדויות ומידע נוספים אודות המקרה הנחקר.
באילו אמצעים מסתייעים חוקרי מצ"ח כחלק מחקירותיהם, בדרך כלל?
לחוקרי מצ"ח יש מגוון כלים ואמצעים על מנת לחשוף מידע אודות חשודים ולסייע בהרשעתם.
אפשר לסווג את האמצעים לשני סוגים עיקריים:
- אמצעי חקירה סמויים – החשוד אינו מודע להם. לדוגמה:
- איסוף מידע על עברו של החשוד
- מעקב אחר החשוד
- יצירת קשר עם מפקדי החייל
- תשאול סמוי / דיבוב בידי חוקרים "שתולים"
- ועוד
- אמצעי חקירה גלויים – החשוד מודע להם. לדוגמה:
- זימון החשוד לחקירה
- חיפוש בכליו של החשוד
- תפיסת חפצים הקשורים לחקירה
מגוון האמצעים הללו, מאפשר לחוקרי מצ"ח לאסוף מידע רב ולקדם את החקירה ביעילות רבה יותר.
- התמחות בדין הצבאי
- 23 שנות ניסיון
- צוות עורכי דין מקצועי שיעמוד מאחוריך
דוגמאות לאמצעי חקירה סמויים במצ"ח
עם אמצעי החקירה הסמויים שחוקרי מצ"ח נוהגים לעשות בהם שימוש כחלק מהליכי החקירות הסמויות שלהם, ניתן למנות את אלו:
ביצוע מעקבים
המעקב הוא אחד הכלים הנפוצים שמשתמשים בו חוקרי מצ"ח. הוא כולל:
- צפייה ישירה בחשוד על ידי בלשי המשטרה הצבאית החוקרת, תוך שמירה על מרחק ועל חשאיות.
- שימוש במצלמות אבטחה, מצלמות טלפונים ועוד כדי לתעד את פעולות החשוד.
- מעקב אחר הודעות טקסט ופעילות באינטרנט של החשוד.
מטרת המעקב היא לאסוף מידע על מעשיו של החשוד מבלי שיהיה מודע לכך. זוהי שיטה נפוצה לאיסוף ראיות במסגרת חקירה סמויה.
שליחת חוקרים סמויים
החוקר הסמוי הוא כלי נפוץ שמשתמשים בו חוקרי מצ"ח. חוקר סמוי הוא חייל מצ"ח שמתחזה לחייל אחר על מנת להתקרב לחשודים ולאסוף מידע עליהם בחשאי.
לדוגמה, חוקר סמוי עשוי להתחזות לחייל בחיל אחר ולנסות ליצור קשר עם חיילים נחקרים. כך הוא יכול לשוחח איתם ולגלות מידע מבלי לעורר חשד.
חוקרים סמויים פועלים ביחידות שונות בצבא למטרות מגוונות. אחת המטרות הידועות היא חשיפת חיילים הצורכים סמים בצבא.
יצירת קשר עם מפקדיהם של הנחקרים
החוקרים במצ"ח לעיתים יוצרים קשר עם מפקדיו הישירים של החשוד, כדי לקבל מידע על התנהגותו ופעילותו. באמצעות שיחה עם המפקדים, החוקרים יכולים ללמוד על תפקוד החשוד, התנהלותו מול חיילים אחרים ודפוסי פעולה קבועים שלו. בנוסף, המפקד יכול לתת הערכה אישית לגבי החשדות נגד החייל, מתוך היכרות איתו.
עם זאת, בדרך כלל החוקרים לא ייצרו קשר עם המפקד הישיר של החשוד, כדי לא לחשוף בפניו את קיום החקירה הסמויה. לעיתים החוקרים אף לא יזדהו כאנשי מצ"ח בפני המפקד שאיתו הם משוחחים.
באיזה שלב השימוש באמצעי חקירה סמויים במצ"ח מתבצע במרבית המקרים?
שימוש באמצעי חקירה סמויים של מצ"ח נעשה בדרך כלל בשלב איסוף המידע הראשוני של החקירה. אולם בהמשך, יש לחוקרים כלים נוספים, דוגמת בדיקת פוליגרף. במהלך בדיקה זו נשאל החשוד שאלות ישירות על מעשיו, בעודו מחובר למכשיר הבודק שינויים פיזיולוגיים המעידים על אי אמירת האמת. המכשיר בודק שינויים בקצב לב, חום גוף, הזעה וכדומה. עם זאת, בדרך כלל אין די בתוצאות בדיקת הפוליגרף כדי להרשיע חשוד, ויש צורך בראיות נוספות.
האם יש דרך לזהות חקירה סמויה שמתנהלת נגד חייל במצ"ח?
יכול להיות קשה לדעת בוודאות אם מתנהלת נגדכם חקירה סמויה בצבא, שכן מטרת החקירה הסמויה היא דווקא להישאר חשאית. עם זאת, ישנם סימנים שיכולים להצביע על חקירה אפשרית:
- אם מתבצעות בבסיסכם ביקורות תכופות של מצ"ח, יותר מהרגיל, הדבר עלול להעיד על חשד לאירוע פלילי שבעקבותיו נפתחה חקירה.
- אם חייל שאתם מכירים נלקח לחקירה או הורשע בעבירה, קיים סיכוי שהחוקרים ינסו לאתר חיילים נוספים המעורבים במקרה, גם אם אינכם קשורים ישירות לאותו מקרה.
- שינויים באווירה בבסיס, חשדנות כלפיכם מצד מפקדים או חברים וכדומה – עשויים לרמוז על חקירה, אך גם יכולים לנבוע מסיבות אחרות.
מה כדאי לעשות אם אתם חושדים שהמשטרה הצבאית אוספת עליכם מידע באופן סמוי?
אם אתם מזהים סימנים לפעילות חקירה של מצ"ח בבסיס שלכם, כדאי לנקוט בפעולות הבאות:
- פנו לייעוץ משפטי – עו"ד צבאי יוכל להדריך אתכם כיצד לפעול ולא לפעול מול החוקרים, על מנת שלא תגבירו את החשדות כלפיכם. אם נפתחה חקירה נגדכם אישית, מומלץ ביותר להיעזר בעורכת דין צבאית מנוסה, שתדע ללוות אתכם בתהליך ולייעץ לכם מול שאלות החוקרים וטקטיקות החקירה.
- אל תמסרו מידע או עדות ללא ייעוץ משפטי – הדבר עלול להזיק לכם מאוד. עורך הדין שלכם יוכל לספק פתרונות ולהמליץ מהן התשובות הנכונות עבורכם במצב זה.
לסיכום – כיצד לפעול בצורה נכונה ויעילה מול אמצעי חקירה סמויים במצ"ח?
כפי שהסברנו לאורך המאמר, חקירות מצ"ח אינן עניין פשוט. החוקרים משתמשים במגוון כלים, לרבות אמצעי חקירה סמויים, על מנת לאסוף מידע על חשודים מבלי שיהיו מודעים לכך.
כדי להימנע ממצב שבו תספקו מידע העלול להפליל אתכם שלא בידיעתכם, חשוב לדעת כיצד לפעול נכון מול חקירות מצ"ח.
קבלת ייעוץ משפטי מטעם עורך דין צבאי מנוסה היא הכרחית בהקשר זה. עו"ד צבאי טוב מכיר היטב את המערכת ואת אמצעי החקירה, ויוכל להדריך אתכם כיצד להתנהל בצורה נבונה שתשמור על זכויותיכם ועל האינטרסים שלכם. הסתמכות על ייעוץ מקצועי זה יכולה להציל אתכם ממצבים קשים והשלכות חמורות.
משרד עו"ד צבאית "המסייעת" מתמחה מזה למעלה משני עשורים בייצוג חיילים מול מערכת האכיפה והמשפט הצבאיות. הניסיון הרב שצבר במרוצת השנים הצוות המקצועי שלנו, יאפשר לכם ליהנות מליווי משפטי מלא לאורך כל ההליך החקירתי והמשפטי תוך שמירה על פרטיותכם וזכויותיכם המלאות.
בקצרה, אל תתמודדו עם תרגילי החקירה של מצ"ח לבדכם – פנו אלינו כבר היום לקבלת ייעוץ דיסקרטי ונסייע בידכם.