איך אישום פלילי בצבא משפיע על החיים האזרחיים?

שירות צבאי הוא חובה עבור רוב האזרחים בישראל, ובמהלכו החיילים נדרשים לציית לחוקים ולנהלים הצבאיים. עם זאת, לעיתים חיילים מבצעים עבירות פליליות במהלך שירותם, דבר שעלול להשפיע באופן משמעותי על חייהם האזרחיים בעתיד. בסקירה זו נראה איך אישום פלילי בצבא משפיע על החיים האזרחיים – הן בהיבטי קריירה, פיננסים ובחיים האישיים ומה ניתן לעשות כדי "להמתיק את רוע הגזירה".

 

איך אישום פלילי בצבא משפיע על החיים האזרחיים? ההשלכות של הרשעה בעבירות פליליות בצבא

אם הורשעתם בעבירה פלילית במהלך השירות הצבאי, תישאו עמכם רישום פלילי למשך 17 שנים, אלא אם כן בית הדין הצבאי קבע תקופה קצרה יותר. רישום פלילי זה עלול לפגוע בהיבטים רבים של חייכם האזרחיים:

תעסוקה

מעסיקים רבים דורשים מהמועמדים למשרות שונות אישור על היעדר הרשעה פלילית. אם יש לכם רישום פלילי כתוצאה מאישום צבאי, תתקשו למצוא עבודה במגוון רחב של תחומים, כגון חינוך, בריאות, אבטחה ופיננסים.

מכשולים פיננסיים ואישיים

פעולות כמו נטילת הלוואה, חתימה על משכנתא, קבלת רישיון נהיגה, נסיעות לחו"ל, פתיחת חשבון בנק ועוד עלולות להפוך לסבוכות ומאתגרות יותר בהינתן רישום פלילי.

נסיעה לחו"ל

ברוב המדינות, בעת הנפקת ויזה או בדיקה במעבר הגבול, תידרשו לדווח על הרשעות פליליות. רישום פלילי צבאי עלול להגביל את יכולתכם לנסוע למדינות מסוימות.

קבלת רישיונות

אם תבקשו לקבל רישיונות מסוימים כדוגמת רישיון נשק או רישיון עסק, הרשויות עשויות לבדוק את הרקע הפלילי שלכם. הרשעה בעבירה פלילית בצבא עלולה למנוע מכם לקבל רישיונות אלה.

 

המנגנון להפחתת רישום פלילי ככלי מאזן בין הצורך בענישה לבין שמירה על זכויות החייל

ההחמרה עם חיילים שביצעו עבירות פליליות במהלך שירותם הצבאי נובעת מהרצון לשמור על המשמעת והסדר בצבא. עם זאת, כדי לצמצם את הפגיעה בחייל ולהגן על זכויות היסוד שלו, ובפרט על כבוד האדם וחירותו, נערך בשנת 2012 תיקון 63 לחוק השיפוט הצבאי. תיקון זה הוסיף את סעיף 404א, המגדיר "רישום פלילי מופחת". על פי המנגנון החדש, במקרים מסוימים תקופת הרישום הפלילי לאחר השחרור מצה"ל מקוצרת ל-5 שנים בלבד, במקום 17 השנים המקובלות.

 

הנסיבות בהן מופעל רישום פלילי מקוצר על חיילים לאחר התיקון לחוק

בהתאם לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים משנת 1981, הרשעה בעבירות שמוגדרות כפשע או עוון גוררת רישום פלילי הנמשך 17 שנים. מאחר שהעבירות בהן דנים בתי הדין הצבאיים במהלך השירות מסווגות לכל הפחות כעוון, בעבר נרשם לכל החיילים שהורשעו רישום פלילי ל-17 שנה, ללא התחשבות בחומרת העבירה או בנסיבות הספציפיות של המקרה.

אך בעקבות השינוי שנערך לאחרונה בחקיקה, כיום ישנם מצבים בהם מוטל על חיילים שהורשעו רישום פלילי מופחת, במקום הרישום הרגיל הנמשך 17 שנה:

  1. כאשר העונש שניתן לנאשם אינו כולל מאסר כלל.
  2. כשהעונש שנגזר אינו עולה על 2 חודשי מאסר בפועל.
  3. העונש שהוטל על הנאשם אינו עולה על 3 חודשי מאסר בפועל, שחלק מהם יועד לביצוע בעבודות צבאיות.
  4. במצב בו העונש שנפסק לנאשם אינו עולה על 4 חודשים של עבודות צבאיות.
  5. לגבי עבירות של היעדרות מהשירות, כשהשופטים מטילים עונש שאינו עולה על 3 חודשי מאסר, בהיעדר נסיבות מיוחדות, בהתאם לשיקול דעתם.
  6. במקרה של עבירות עוון הנחשבות קלות יחסית, הרישום ייגזר בהתאם לעונש שהושת.

בכל שאר המקרים שלא פורטו לעיל, לנאשם המורשע יירשם רישום פלילי מלא ל-17 שנה.
הסיבה העיקרית לשאוף לרישום פלילי מופחת היא שהוא מונע לחלוטין את חשיפת המידע אודות ההרשעה לגופים רבים, אשר בדרך כלל יכולים לקבל את המידע על הרשעות רגילות הנמחקות רק כעבור 17 שנים.

 

החשיבות של צמצום משך הרישום הפלילי

בזכות תיקון 63 לחוק השיפוט הצבאי, המאפשר להפחית את פרק הזמן בו הרישום הפלילי בתוקף בנסיבות מסוימות, חיילים וקצינים שנכשלו וביצעו עבירות פליליות ברמת חומרה נמוכה עד נמוכה מאוד, יזכו לסיכוי טוב יותר לשקם את חייהם בצורה מהירה. בנוסף, כעבור חמש שנים בהן הרישום הפלילי חסום בפני גופים שונים, הם יוכלו להרחיב את אפשרויות ההתפתחות, צמיחה ובחירת הקריירה שלהם כצעירים.

באופן זה, ההשלכות השליליות של הרישום על חייהם תהיינה קצרות יותר, ולאחר מכן יתאפשר להם לעסוק בתחומים שתמיד רצו או להתקדם למשרות חדשות אשר הרישום מנע מהם בעבר.

נוסף על כך, צעירים וצעירות שעברו על החוק הפלילי בזמן שירותם בצבא, בנסיבות מיוחדות אשר הביאו להקלה ניכרת בעונשם, לא ייאלצו לחיות עם הכתם הזה לעד, ויתאפשר להם לשקם את עצמם ולפתוח דף חדש ביתר קלות.

 

התנאים לקיצור תקופת הרישום הפלילי לפי תיקון 63 לחוק השיפוט הצבאי

כדי שהרישום הפלילי יהיה מופחת בהתאם לתיקון 63, צריכים להתקיים התנאים הבאים:

  • העונש שנגזר על החייל אינו כולל עונש מאסר, או שהוא אינו עולה על חודשיים מאסר בפועל.
  • במקרים של עונש מאסר עד 3 חודשים, חלקו חייב להתבצע בעבודות צבאיות.
  • בעבירות היעדרות, העונש המרבי לא יעלה על 3 חודשי מאסר, בהיעדר נסיבות מחמירות.
  • בעבירות עוון קלות, הרישום יהיה על פי העונש שנגזר.

חשוב לציין שבתי הדין הצבאיים מפעילים שיקול דעת בכל מקרה לגופו ובוחנים האם להפחית את תקופת הרישום הפלילי בהתאם לנסיבות.

 

למה חשוב להילחם על רישום פלילי מופחת?

קיצור תקופת הרישום הפלילי ל-5 שנים במקום 17 שנים יכול להוות הבדל משמעותי בחייכם האזרחיים. אמנם גם תקופת רישום מופחתת עדיין עלולה להגביל אתכם בתחומים שונים, אך היא מקלה משמעותית על שיקומכם ועל חזרתכם למסלול חיים נורמטיבי. בתקופה קצרה יותר תוכלו למצוא עבודה ולבנות חיים חדשים ונורמטיביים עבור עצמכם.

בנוסף, לא כל הגופים יכולים לקבל מידע על רישום פלילי מופחת. לכן, רישום מקוצר יכול לאפשר לכם ליהנות מהזדמנויות רבות יותר מבחינה תעסוקתית או אישית.

 

החשיבות של ליווי משפטי בהליכים הפליליים הצבאיים

אם הוגש נגדכם כתב אישום בעבירה פלילית בצבא, מומלץ מאוד להיוועץ עם עורך דין המתמחה בתחום המשפט הצבאי. עורך דין צבאי מנוסה, כדוגמת עו"ד צבאית "המסייעת", יוכל לעזור לכם להתמודד עם ההליכים המשפטיים, לבנות קו הגנה מיטבי ולהציג את הנסיבות האישיות שלכם באור מקל בפני בית הדין. במקרים מסוימים, ייתכן שיצליח אף להביא לביטול כתב האישום או לקבלת עונש מופחת משמעותית.

ככל שתפנו להתייעצות משפטית מוקדם יותר, כך יגדלו הסיכויים שלכם לתוצאה משפטית טובה יותר. זכרו, אישום פלילי צבאי יכול להשפיע על כל תחומי חייכם, ולכן חשוב לנהל את ההליך בצורה הטובה והמקצועית ביותר.

 

לסיכום

אם נפתח נגדכם תיק פלילי במהלך שירותכם הצבאי, אל תתמודדו עם המצב לבד. עו"ד צבאי המתמחה בייצוג בעבירות מסוג זה יכול לסייע לכם להתמודד עם החשש והלחץ הכרוכים בתהליך המשפטי.

עו"ד צבאית "המסייעת", כאן כדי ללוות אתכם לאורך כל ההליך המשפטי, להציג בפני בית הדין את הנסיבות האישיות שלכם ולפעול להשגת התוצאה המיטבית עבורכם, תוך שמירה מירבית על זכויותיכם ועתידכם. לתיאום התייעצות – חייגו כעת.

איך אישום פלילי בצבא משפיע על החיים האזרחיים

מאמרים נוספים בנושא
חקירת תאונות דרכים בצהל
חקירת תאונות דרכים בצה"ל

מדי יום, נהגים צבאיים נעים בכבישי הארץ לצורך מילוי משימות שונות, החל מצרכים ביטחוניים ועד שינוע ציוד וחיילים. למרבה הצער, כחלק בלתי נפרד מהפעילות הרכבית

מה ההבדל בין משפט צבאי למשפט אזרחי
מה ההבדל בין משפט צבאי למשפט אזרחי?

רבים נוטים לחשוב שמערכת המשפט הצבאית זהה למערכת האזרחית, ושההבדל היחיד הוא שהצבאית עוסקת אך ורק בעניינים הקשורים לצבא. אך בפועל, קיימים הבדלים מהותיים בין

הטרדות מיניות בצה"ל
הטרדות מיניות בצה"ל

הטרדות מיניות בצה"ל הן תופעה חמורה ובעייתית הפוגעת בכבודם, בשלמות גופם ובבריאותם הנפשית של חיילים וחיילות רבים. למרות שהחוק הצבאי אוסר בתוקף על כל סוג